Aantal overlijdensNieuwsOpmerkelijk

Meer overlijdens tijdens drie hittegolven van deze zomer

Meer overlijdens tijdens drie hittegolven van deze zomer

Tijdens de drie perioden in de zomer waarin het hitte- en ozonplan werd geactiveerd, zijn er meer mensen overleden dan verwacht. Dat meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. De oversterfte was vooral groot in de tweede helft van juli. In Brussel waren maar liefst 35 procent meer overlijdens dan verwacht.

Het hitte- en ozonplan werd een eerste keer geactiveerd van 21 juni tot 1 juli. In deze periode waren er drie niet-opeenvolgende hete dagen met temperaturen tot plaatselijk 35 graden en ozonconcentraties tot 198 microgram per kubieke meter.

Tijdens die eerste hittegolf was er in België een matige oversterfte van plus 4 procent of 128 extra overlijdens bovenop de 2885 verwachte overlijdens. Sciensano noteerde vooral extra overlijdens in de groep van 65- tot 84-plussers.

Vooral in Wallonië en Brussel, Vlaanderen was beperkter

‘In de drie warmteperioden zagen we telkens oversterfte, met piekwaarden op en vlak na de dagen met temperaturen boven de 30 graden Celcius’, meldt Sciensano.

In en vlak na de eerste warmteperiode (21 juni tot 2 juli) was er een matige oversterfte in alle leeftijdsgroepen van de bevolking, maar vooral bij de 65- tot 84-plussers. Er waren 128 extra overlijdens (+4 procent) bovenop de 2.885 verwachte overlijdens.

De oversterfte bleef in Vlaanderen beperkter dan in Wallonië en Brussel, mogelijk omdat de temperaturen tijdens die periode hoger waren in Wallonië en Brussel, zegt onderzoekster Nathalie Bossuyt.

Want het algemene gevoel bij de begrafenisondernemers in Vlaanderen, was dat het een kalme zomer periode was.  Ook tijdens de grote hitte voelde de begrafenisondernemers geen overmatige drukte.  Integendeel.  Het is zelfs kalm in de uitvaartsector, tot vandaag toe.  De kalmte is in heel Vlaanderen te voelen.

Hitte-eiland Brussel

Tijdens de tweede hitteperiode (19-27 juli) was er een uitgesproken oversterfte (+17 procent of 400 extra overlijdens bovenop de 2.296 verwachte overlijdens), vooral bij de 85-plussers.

Vooral in Brussel was de oversterfte, met 35 procent extra overlijdens, zeer groot. ‘Een mogelijke verklaring hiervoor zou een stedelijk effect van ‘hitte-eilanden’ kunnen zijn’, zegt Bossut. ‘In steden kan het namelijk veel warmer worden dan in de omliggende gebieden, door blokkering van wind en het vasthouden van warmte in beton, asfalt en stenen. Daardoor kunnen ook de nachttemperaturen er hoger blijven, terwijl het op het platteland wel koeler wordt.’

In de derde periode, van 23 tot 29 augustus, was er opnieuw een duidelijke oversterfte (+10 procent of 188 overlijdens bovenop de 1.795 verwachte overlijdens), vooral bij de 65-plussers. Er was toen oversterfte in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel.

Bron: De redactie, eigen redactie, De Standaard

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button