Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Moeten we warmte van crematie hergebruiken?

Moeten we warmte van crematie hergebruiken?

Een door Europese fondsen ondersteund onderzoek, moet dit mogelijk maken.

crematie-warmte-moet-men-het-hergebruiken-resomerenDit onderwerp komt steeds meer in de media. Men is er zich van bewust dat crematie een grote hoeveelheid energie nodig heeft om een lichaam te kunnen verbranden. Daarom wil men de warmte die de crematieoven opwekt, hergebruiken.

In vele Europese landen wordt hierover nagedacht. Van Zweden tot Engeland en nu is er een Europees onderzoek gelanceerd betreffende het hergebruik van de warmte. In Engeland wordt er een zwembad voorzien van warm water door de warmte van het nabij gelegen crematorium.

Moeten we steeds meer rekening houden met het effect van onze uitvaartsector op het milieu? Is de consument er zich van bewust dat ook de begrafenissector vernieuwend bezig is met het vinden van oplossingen voor onze werking? Blijkbaar zijn verschillende overheden er wel mee bezig en is men er van bewust dat crematie een heel pak energie kost om tot een urne vol as te kunnen komen.

Resomeren zou een oplossing kunnen bieden, maar is dit voldoende getest?

Een van die oplossingen zou het resomeren kunnen zijn, maar na een jaar (2010) vol nieuws over het resomeren, is er in 2011 bijna geen nieuws over te vinden. Een begrafenisondernemer uit Australië zou het eerste resomatietoestel gekocht hebben en in Amerika werd een maand geleden het eerste toestel in gebruik genomen. Toch niet zonder problemen, de staat waarin de begrafenisondernemer werkzaam is, heeft het toestel als onwettig verklaard. Momenteel loopt er een rechtzaak tussen de betreffende Amerikaanse begrafenisondernemer en de betreffede staat, die het toestel bekijkt als een niet wettelijke manier om in lijkbezorging te voorzien.

De vraag is dan, wanneer gaan de overheden deze toestellen goedkeuren? Zijn ze voldoende getest en werken ze even efficiënt als een crematietoestel? Wat wel een feit is, is dat deze toestellen enkel het stoffelijk overschot kunnen verwerken tot as, en niet de grafkist. Het enige dat in deze toestellen terecht komt, is het stoffelijk overschot zonder de grafkist.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button