Oude grafzerken krijgen een tweede leven als kunst in Tielrode
Het weghalen van oude grafzerken ligt altijd gevoelig voor nabestaanden, maar op de begraafplaats van Tielrode wordt daar op een originele manier een mouw aangepast. Grafzerken worden vaak weggehaald na einde grafduur of wanneer een lichaam ontgraven wordt.
De weggehaalde grafmonumenten zullen namelijk gerecycleerd worden in twee grote kunstwerken. De uitvoering is in handen van Perron 17, het projectatelier van de academie. Een originele manier om grafzerken een tweede leven te kunnen geven.
De ontruimingswerken op de begraafplaats in Tielrode zijn intussen al achter de rug. In totaal werden er drie perken verwijderd met grafzerken die dateren uit de periode 1956 tot 1971. “Het ging om gratis concessies”, zegt schepen van Begraafplaatsen Hugo Maes (CD&V). Een gratis concessie is eigenlijk geen concessie maar een niet-geconcedeerd graf waarbij de minimum grafduur tien jaar bedraagt in Vlaanderen.
“Normaal gezien worden die tien tot vijftien jaar ongemoeid gelaten. We hebben die termijn dus wel lang kunnen rekken maar nu hebben we de ruimte nodig. Niet voor nieuwe begravingen want die zijn er nu amper maar het aantal crematies stijgt wel en ook de vraag naar urnenvelden.”
De nabestaanden kregen vier tot vijf jaar de tijd om alle grafzerken leeg te halen. “Een aantal is daar op ingegaan maar het grootste deel is blijven liggen”, vervolgt Maes. “Ik vond het wel jammer dat die grafzerken bij het bouwafval zouden belanden en kreeg na het bezoeken van een tentoonstelling van Perron 17 in de pastorij van Elversele het idee om lokale kunstenaars hier iets mee te laten doen.
Directeur Philip Boël zag dat meteen zitten en sprong mee op de kar. De bedoeling is de oude grafzerken te recycleren tot een soort herdenkingsmonument dat verwijst naar de mensen die er begraven liggen.”
bron: eigen redactie en hln.be