BegraafplaatsenNieuws

Stad Diest maakt werk van natuurbegraafplaats op citadelbos

De stad Diest wil een stukje van het citadelbos inrichten als natuurbegraafplaats. Zo wil het bestuur duurzaam begraven mogelijk maken. Op de natuurbegraafplaats is het enkel mogelijk om assen te verstrooien of mensen te begraven in biologisch afbreekbare urnen. Diest gaat nu een omgevingsvergunning aanvragen. De natuurbegraafplaats van het citadelbos zal ten vroegste volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen.

Je wordt er begraven in een urne die biologisch afbreekbaar is of je assen kunnen er verstrooid worden. “Zo ben je in harmonie met de natuur”, zegt schepen Pascale Vanaudenhove. “Ik denk dat steeds meer mensen daar naartoe willen. In coronatijden hebben we de natuur opnieuw leren appreciëren. Het is voor nabestaanden ook een fijne omgeving om naartoe te trekken, een omgeving die mensen oplaadt en energie geeft.”

Citadelbos

Het Agentschap Natuur en Bos en de stad Diest onderzochten de concrete mogelijkheden. “Het citadelbos werd als meest gunstige locatie aangeduid, vanwege de ligging, de toegankelijkheid en de biologische draagkracht van de aanwezige natuur,” vertelt schepen Vanaudenhove. Er werd een voorkeurzone van ongeveer 9.000 m² gekozen aan de achterzijde van het citadelbos, ter hoogte van de Kanonsbaan. Die zone heeft een hoge biologische draagkracht (350 eenheden / hectare) en biedt voldoende sereniteit, aangezien er geen recreatieve routes doorheen lopen.

Aanvraag omgevingsvergunning

Voor het gebruik van dit stukje citadelbos als natuurbegraafplaats wil de stad een concessieovereenkomst voor een periode van 30 jaar afsluiten met het Agentschap Natuur en Bos. Die concessieovereenkomst zal in een latere fase ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Als eerste stap gaat de stad Diest nu een omgevingsvergunning aanvragen. De natuurbegraafplaats van citadelbos zal ten vroegste volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen.

Een serene rustplaats

Het idee voor de natuurbegraafplaats kwam van schepen van Burgerzaken, Pascale Vanaudenhove. “Tijdens mijn revalidatie van borstkanker reikte een lotgenoot mij het idee van een natuurbegraafplaats aan,” vertelt schepen van Burgerzaken, Pascale Vanaudenhove. “Zij wilde niet begraven worden op een gewoon kerkhof, maar een laatste rustplaats vinden in de natuur. Het liefst in de nabijheid van bomen.” De gemeenteraad gaf twee jaar geleden haar fiat om de mogelijkheid van een natuurbegraafplaats verder te onderzoeken en ook effectief over te gaan tot de realisatie van zo’n plaats waar een laatste rustplaats in de natuur mogelijk is.

Via Matthias Vanheerentals

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button