Steeds meer goede doelen krijgen geld uit erfenissen
Ook dit jaar gingen er weer meer centen naar goede doelen uit erfenissen. Zo kregen Artsen zonder Grenzen, Kom op tegen Kanker en ook Gaia een kwart meer inkomsten uit erfenissen. Waar vroeger de Kerk erfde, komt er nu meer geld naar goede doelen. Toch zijn mensen nog te wantrouwig tegenover geld geven aan goede doelen.
Ook voor Cunina, de vereniging die via Vlaamse peetouders het onderwijs betaalt voor duizenden kinderen in arme landen, zijn erfenissen belangrijk. “In het voorbije jaar nog heeft een kinderloze man uit Geel ons zijn hele bezit, meer dan 300.000 euro, nagelaten. Dat geld hebben we onmiddellijk integraal besteed aan onze acties in Nepal”, zegt Sophie Vangheel. “Wij kenden die man niet, maar hij had na de aardbeving in Haïti 50 euro gestort voor onze vzw. Sindsdien kreeg hij twee keer per jaar onze nieuwsbrief. Op die manier is hij ons blijven volgen, vertelde de notaris.”
Het zal niet verbazen dat Sophie Vangheel soms mensen aanspreekt om een goed doel op te nemen in hun testament. “Maar ze reageren vaak argwanend. Niet alleen omdat het een gevoelig thema is, maar ook in de zin van: oei, ze zitten aan mijn geld. Terwijl het in het voordeel is van de erfgenamen als een deel naar een goed doel gaat.” Dat komt door de regeling van het duolegaat. Vangheel rekent voor wat het verschil is: erft een neef 50.000 euro van een oom, dan houdt hij er 27.500 euro van over na betaling van successierechten. Als 20.000 euro van die 50.000 naar een goed doel gaat, houdt de neef 30.000 euro over.
Als Cunina een deel van een erfenis krijgt via een duolegaat, gaat Sophie Vangheel altijd even langs bij de andere erfgenamen. “Die stellen het zeer op prijs om wat meer te vernemen over het goede doel dat hun oom of tante wilde steunen. Bijvoorbeeld dat er klaslokalen mee gebouwd zijn in Haïti.” Soms zijn er mensen die in onmin leven met hun kinderen en hen zo weinig mogelijk willen laten erven. “Dat is natuurlijk een treurige situatie. Ik probeer dan toch om hen van gedachte te doen veranderen.”
bron: gva.be en eigen redactie
De Vlaamse Regering heeft – zoals aangekondigd in haar regeerakkoord – het fiscaal voordeel dat kan gerealiseerd worden via een duolegaat voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 afgeschaft. Het decreet werd ondertussen in het Vlaams Parlement gestemd. Als compensatie zal het tarief inzake erf- en schenkbelasting voor goede doelen 0% bedragen en voert ze de ‘vriendenerfenis’ in.