Archief

Lijkhotels zijn booming business – Uitvaartvlaanderen.be – Uitvaartnieuws

Lijkhotels, booming business

De lijkhotels in Japan zijn booming business

Lijkhotels in Japan is booming business, een hotel waar overledenen worden opgebaardDe buitenkant Lastel hotel ziet eruit als elk ander hotel in Yokohama, Japan. Het is wie er verblijft dat voor een verrassing zorgt. De 18 kamers in Hisayoshi Teramura’s Lastel hotel huist gekoelde kisten van overledenen. Op zich een vreemd concept voor Europeanen maar in Japan booming business. De vraag naar zulke “lijkhotels” is enorm in een stagnerende Japanse markt.

Vergrijzing zorgt voor meer werk

Het sterftecijfer in Japan is zeer sterk gestegen, toch volgens de CIA records. Dit sterftecijfer is vergelijkbaar met die van de Cote d’Ivoire, Rwanda, maar voor een andere redenen. De Japanse bevolking is snel aan het vergrijzen, met een mediane leeftijd van 45 en met de vijfde hoogste levensverwachting in de wereld, op 82 jaar.

Begrafenisondernemers maken gebruik van deze “vergrijzing” en creëren deze lijkhotels, omdat er vaak een lange wachttijd is, in sommige steden tot vier dagen, om een geliefde in het crematorium te krijgen. “Anders moeten de mensen de lichamen thuis te houden waar er niet veel ruimte,” zo luidt het in de lijkhotels

Geen diploma nodig om begrafenissen te mogen uitvoeren

Lijkhotel in JapanBegrafenisondernemer Teramura, 71, en al lang in de begrafeniswereld werkzaam, besloten om Lastel hotel te openen vorig jaar. Hij rekent 12.000 Yen (ongeveer $ 157) voor een nacht in het Lastel “hotel”. Het hotel heeft 18 kamers met geautomatiseerde rouwkamers waar de overledene met kist automatisch de kamer worden ingevoerd.

Het bezitten van een lijk hotel in Japan is relatief eenvoudig. In tegenstelling tot België waar men een cursus begrafenisondernemer moet volgen alvorens een begrafenisonderneming te kunnen starten. In Japan zijn er geen licentie kwalificaties.

Yano Instituut van Tokyo voorspelt dat de uitvaartbranche goed is voor 1,96 biljoen yen (25,55 miljard dollar) tegen 2015.

foto’s: Reuters

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button