Uitvaartzorg is zorg, zeker in tijden van corona
Uitvaartzorg is zorg, zeker in tijden van corona
In tijden van corona is de uitvaartverzorger belangrijk en wordt het beroep ook aanzien als nodig. We zijn als begrafenisondernemers ook echt nodig. Uitvaartzorg wordt en is zorg voor nabestaanden en voor de overledene.
Mensen sterven alleen
Het is heel pijnlijk nu afscheid te moeten nemen. Of iemand al dan niet aan corona overleden is, afscheid nemen is nu geheel anders dan voorheen. Mensen sterven alleen want familie mag er niet bij. Afscheid nemen zelf is met amper 15 mensen.
Kist of urne mag je niet aanraken
De kist of urne mag je niet aanraken. Prentjes worden klaargezet en worden niet uitgedeeld. De kwispel of het kruis in de kerk aanraken, mag niet meer. Het zijn vele maatregelen die ons moeten helpen de verdere besmetting door het corona virus tegen te gaan.
Het vak van begrafenisondernemer is belangrijk
Het vak van begrafenisondernemer is meer dan ooit belangrijk. Media geeft het vak aandacht. Vele begrafenisondernemers komen op tv of op radio. Nooit eerder werd het vak zo in de media getoond. Het toont vooral hoe belangrijk de begrafenisondernemer is. Een vertrouwenspersoon waarop mensen kunnen bouwen. Want we staan hen bij met raad en daad, dag en nacht.
Drukte door covid-19
De vele overlijdens geven aan dat er hard gewerkt moet worden. Maar dat is zeker heel regionaal. Er zijn regio’s waar er minder overlijdens zijn die covid-19 gerelateerd zijn en er zijn regio’s waar begrafenisondernemers niet weten waar eerst aan moeten starten. Want naast de corona overledenen zijn er ook nog de ‘gewone’ overlijdens, mensen die aan ander aandoeningen of gevolgen overlijden.
Crematoria werken langer door
Er is vanuit de crematoria ook een grote solidariteit. Extra sloten worden geopend, crematoria werken momenteel hele lange dagen. Waarvoor een woord van dank wel op zijn plaats is. Om al de crematies aan te kunnen, worden er extra lange dagen gecreëerd om elke overledene gecremeerd te krijgen.
De uitvaartsector is een deel van de zorg
De uitvaartsector vormt een deel van de zorg en dat voelt men nu aan in tijden van corona besmettingen. Het zijn ongeziene omstandigheden. Dat voelt de uitvaartsector ook. Iemand ophalen en kisten in speciale pakken en specifiek materiaal, risico’s nemen. Uitvaarten organiseren via Skype of Facetime, per telefoon, het hoort er nu allemaal bij. Het persoonlijke valt toch grotendeels weg.
Grote families, wie mag komen en wie niet?
Daarnaast moeten vertellen dat men met 15 personen aanwezig mag zijn op een afscheid waarbij men afstand moet houden, is niet eenvoudig. Er zijn grote families, wie mag komen en wie niet? Dit zijn toch dingen die erg hard aankomen bij de mensen. Want wie mag komen en wie niet? Wie gaan we vragen en wie blijft er thuis? Zijn er alternatieven?
Filmen en streamen van plechtigheden
De plechtigheid streamen of filmen behoren zeker tot de mogelijkheden en dit wordt ook gedaan. Gelukkig maar , want zo hebben nabestaanden de kans om toch een uitvaart bij te wonen, al wonen ze aan de andere kant van de wereld. Het is zo belangrijk goed afscheid te nemen, het vormt de eerste bouwsteen tot een ‘goed’ rouwproces. Rouwen of de rouw starten op deze manier is niet evident. Want je geeft iemand af en je kan niet op een normale manier een afscheid opbouwen zoals voorheen.
De toekomst
Hopelijk komt er snel beterschap en kunnen uitvaarten binnen een tijd weer normaal verlopen. Alles zal afhangen van wat de overheid beslist en weer toelaat.