Waar is het respect voor een uitvaart en rouwstoet?
Vandaag lijkt het er steeds meer op dat basisvormen van respect ver zoek is. Wanneer een lijkstoet onderbroken wordt door chauffeurs die snel ergens willen geraken, wanneer men veel te laat binnen komt bij een uitvaart en daarbij nog boos geraakt dat er geen zitplaatsen meer zijn. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe men vandaag handelt tijdens of rond een uitvaartplechtigheid. Respect is hierbij ver te zoeken. Respect voor een overledene of rouwstoet was vroeger thans veel groter.
Men kan de vormen van respect in vele aspecten onderverdelen. Het gaat van op tijd komen, uw mobiele telefoon uitschakelen, naar aanwezig blijven na de offergang. Toch blijkt de haastige maatschappij er vandaag anders over te denken en is respect ver te zoeken. Wordt een uitvaart dan onderschat? Niet genoeg naar waarde bevonden? Bij enige vormen van niet respectvolle handelingen kan men het eveneens bekijken als het beledigen van de overledene én de nabestaanden.
Begrafenisondernemers maken heden steeds vaker mee dat rouwstoeten verstoord worden, mensen te laat komen, in héél ongepaste kleding de kerk of aula betreden en dan nog het lef hebben om eisen te stellen via de begrafenisondernemer.
Enkele basisvormen van respect bij een uitvaart:
- op tijd komen
- verstoor geen rouwstoet (wat strafbaar is bij wet!)
- zet uw gsm uit
- draag gepaste kleding
- verlaat niet vroegtijdig de uitvaart
- tijdens een uitvaart wordt er niet luidruchtig onderling door aanwezigen gesproken