NieuwsVraag en Antwoord

Wat als je geen grafconcessie neemt?

Wat als je geen grafconcessie neemt?

Wanneer je op de begraafplaats geen grafconcessie neemt bij een klassieke teraardebestelling, kies je voor een kosteloze rustplaats.  Deze rustplaats is in Vlaanderen 10 jaar en kan niet verlengd worden.  

Als deze 10 jaar voorbij is, heeft de gemeente het recht de resten te verwijderen.  Tenzij de nabestaanden de stoffelijke resten willen behouden, kan men kiezen voor een grafconcessie.  Opgelet, want de perken voor de concessies liggen vaak op een andere plaats op de begraafplaats.  Elk perk op de begraafplaats heeft zijn eigen functie.

Het perk van de niet-concessies, ligt dus ergens anders dan deze van de concessies.  Als men op dat ogenblik de stoffelijke resten wil behouden, na een gratis grafrust van 10 jaar, moeten de stoffelijke resten in veel gemeenten worden opgegraven en verlegd naar het perk van de concessies.

Het is dus heel raadzaam goed na te denken bij overlijden om al dan niet een concessie te nemen, om later geen extra kosten te moeten betalen, indien men later dan toch kiest voor een concessie.

De kosten kunnen heel erg oplopen  Extra kosten kunnen omvatten: kosten voor ontgraving, nieuwe kist, kosten voor de jaren de stoffelijke resten in een niet-concessie gerust hebben en de onkosten voor de nieuwe concessie.

Kiezen voor een concessie geeft de garantie dat een graf zonder problemen langer blijft bestaan, dit geldt niet enkel voor gewone graven, maar ook voor columbaria en urnenkelders.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button