Wevelgem heeft Toekomstplan Begraafplaatsen klaar
Gemeente speelt in op uitdagingen van morgen
Wevelgem heeft de laatste hand gelegd aan een omvangrijk toekomstplan voor haar gemeentelijke begraafplaatsen. Daarin worden de krijtlijnen voor de komende drie jaar uitgezet en wordt uitgestippeld hoe de begraafplaatsen er in de toekomst kunnen uitzien. Het plan is inmiddels goedgekeurd door het schepencollege.
Inspelen op noden
Met de komst van de nieuwe Vlindertuinen voor sterrenkinderen, die eind 2021 in gebruik zijn genomen, moest er een herziening komen van het politiereglement. Dat was de directe aanleiding om de begraafplaatsen in hun geheel eens te herbekijken en te zoeken naar de noden en uitdagingen voor de toekomst.
Het gebruik van begraafplaatsen is het jongste decennium sterk geëvolueerd: van een gesloten karakter van rouw rond traditionele zerken, tot een open ruimte waar plaats is voor groen en natuur, en voor nieuwere begraafvormen, zoals uitstrooiing en urnenvelden. Zo daalde het aandeel grafkelders en bijzettingen in columbaria van 43 procent in 2011 naar 29 procent in 2021, en werd vaker gekozen voor een andere vorm van begraven.
Zeven thema’s
Het plan bevat zeven thema’s, gaande van erfgoed tot kindvriendelijkheid, van veiligheid tot slim ruimtegebruik. Binnen die thema’s zijn er verschillende actiepunten vastgelegd waarvan een aantal op korte termijn al gerealiseerd kunnen worden.
Zo wordt er dit jaar nog een kader gemaakt rond funerair erfgoed en komt er een inventaris van waardevolle graven, gebaseerd op de persoon die er begraven ligt, de waarde van het grafmonument en het beeldbepalend karakter. Via een systeem van peterschap kunnen die in de toekomst behouden en onderhouden worden. Erfgoedverenigingen, samen met de erfgoedcommissie en de culturele raad, zien toe op de opmaak van de lijst.
Daarnaast speelt ook ruimtegebruik en het esthetisch uitzicht met een ecologische toets een belangrijke rol. Zo wordt gedacht aan een functionele herinrichting van het columbarium waar nabestaanden meer persoonlijke ruimte krijgen. Lege, losse nissen worden vermeden, opdat er geen verloederde indruk ontstaat. Er wordt ook gezocht naar centrale punten aan onder meer strooiweides, urnenvelden of aan de Vlindertuinen, om daar bloemen of aandenkens achter te laten, zodat het algemeen uitzicht proper blijft.
Op langere termijn onderzoekt de gemeente ook nieuwe vormen van begraven, zoals natuurbegraafplekken, een urnenbos of een strooivijver.
Toegankelijkheid en beleving
Begraven is de primaire functie van begraafplaatsen, maar andere gebruiksvormen winnen aan belang, met meer oog voor groen, natuur en zelfs cultuur, zoals Reveil of Wereldlichtjesdag. Kinderen, die tot voor kort verboden werden om rond te lopen op een begraafplaats, worden beter begeleid in omgaan met rouw en verlies, onder meer door educatie, workshops of kunst. Ook toegankelijkheid is een aandachtspunt in het plan. Een nieuwe doorsteek en de uitbreiding van de parkzone in de begraafplaats in de Menenstraat is daar een voorbeeld van. Dat is ook reeds te zien in Gullegem waar bij de heraanleg van de Bankbeekstraat het open karakter van de begraafplaats versterkt werd met meer groen, wadi’s en een nieuwe toegangsweg.
Veiligheid
Veiligheid blijft heel belangrijk in het verhaal. De gemeente zal gericht twee bijkomende verplaatsbare camera’s inzetten. Nabestaanden of passanten kunnen altijd onregelmatigheden, zoals vandalisme of diefstal melden op www.wevelgem.be/respectvollebegraafplaatsen.
Timing en budget
Het toekomstplan treedt vanaf nu in werking en zet de lijnen uit voor een periode van drie jaar, al zal het plan uiteraard ook na 2024 verder vorm krijgen en verder gerealiseerd worden. De gemeente investeert tot dan ongeveer 330 000 euro in de uitrol en realisatie van het toekomstplan.
Vier begraafplaatsen
Wevelgem telt vier begraafplaatsen, één in Moorsele, één in Gullegem en twee in Wevelgem, in de Menenstraat en de Moorselestraat. De totale oppervlakte van de begraafplaatsen bedraagt bijna 90 000 m². Op dit moment worden ruim 7 300 graven in gebruik genomen.
Persbericht van de gemeente Wevelgem.