BegraafplaatsenNieuwsUitvaartcultuur

Het meest romantische graf van Brussel ligt in Laken

Het meest romantische graf van Brussel ligt in Laken

De indrukwekkende begraafplaats van Laken, gelegen in Brussel, is op zichzelf al een bezoek waard. Met haar eindeloze grafgalerijen en imposante grafmonumenten is het een plek doordrenkt van geschiedenis en emotie. Maar op 21 juni om twaalf uur ’s middags is er iets extra bijzonders te zien. Een twintigtal mensen verzamelt zich dan met hun telefoon in de hand om een uniek fenomeen vast te leggen. Op dat moment vormt zich op de muur van een van de grafmonumenten namelijk een hartje, dankzij het zonlicht dat door een gat in het dak schijnt.

Eeuwige liefde

Dit hartje is het eeuwige symbool van liefde van Léonce Evrard voor zijn geliefde Louise Flignot, die naast hem begraven ligt. Louise overleed in 1916, terwijl Léonce pas in 1919 stierf. Helaas heeft hij dit bijzondere fenomeen zelf nooit kunnen aanschouwen, omdat het graf pas voltooid was in 1920.

In die tijd was het gebruikelijk om je eigen grafmonument te ontwerpen voordat je stierf. Vanaf het begin van de negentiende eeuw kon men een eeuwigdurende concessie verkrijgen voor begraven worden. Als je voor altijd ergens blijft rusten, kun je maar beter een indrukwekkend grafmonument bouwen, moeten ze gedacht hebben.

Het was echter alleen weggelegd voor de rijke Brusselaars om zo’n concessie te kunnen betalen en een imponerend monument te laten bouwen. Degene die zich dit konden permitteren, probeerden dan ook een plekje te bemachtigen op de begraafplaats van Laken. Deze begraafplaats is niet alleen de oudste in de stad, maar bood ook de mogelijkheid om naast onze Belgische vorsten begraven te worden.

Toen Louise-Marie d’Orléans, de vrouw van onze eerste koning, in 1850 overleed, besloot Leopold I om een koninklijke crypte te bouwen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. Sindsdien zijn al onze vorsten hier begraven.

Door deze ontwikkeling werd de begraafplaats zo populair dat er een oplossing moest komen. Burgemeester Emile Bockstael bedacht het idee om een praktijk over te nemen die tot dan toe alleen in het zuiden van Europa werd toegepast: verticale grafgalerijen, naar Spaans en Italiaans model.

Eerste verticale grafgalerijen

In 1876 begon de begraafplaats van Laken als eerste in Noord-Europa met het bouwen van deze verticale grafgalerijen. Hierdoor konden er nog meer mensen op dezelfde plek begraven worden. Voor wie het zich kon veroorloven was ondergronds begraven nog altijd de voorkeursoptie, maar wel met een opvallend grafmonument.

De begraafplaats van Laken herbergt vele bijzondere grafmonumenten. Hoewel eeuwigdurende concessies af en toe vernieuwd moeten worden, zullen velen hier hun laatste rustplaats vinden vanwege de pracht en praal van het bouwwerk.

Hopelijk geldt dat ook voor Léonce en Louise, zodat we elk jaar kunnen blijven genieten van dit romantische fenomeen. Een kleine tip: het hartje is ook te bewonderen op de dagen voor en na 21 juni. Zet het dus nu alvast in je agenda voor 2024.

bron: bruzz

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button