BegraafplaatsenNieuws

De prachtige klaprozen van begeleidingscentrum Sint-Elisabeth

De prachtige klaprozen van begeleidingscentrum Sint-Elisabeth

Op de begraafplaats van Hechtel, gelegen in Hechtel-Eksel, is er momenteel een opwaardering aan de gang. Eén van de opvallende toevoegingen aan deze herinrichting zijn 370 klaprozen, gemaakt door bewoners van het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth in Wijchmaal. Deze kleurrijke bloemen dienen niet alleen om de begraafplaats meer kleur te geven, maar ook als eerbetoon aan de oud-strijders van Hechtel.

Het maken van deze klaprozen was geen gemakkelijke taak. De bewoners van Sint-Elisabeth hebben er maar liefst een half jaar aan gewerkt. Ria Simons, één van de bewoners, vertelt: “Het was niet gemakkelijk om die klaprozen te maken, we hebben er een halfjaar aan gewerkt.” Ook begeleidster Rita Vanderlocht voegt toe: “Maar het doet deugd om ze te zien op het kerkhof.”

Speciale klaprozen

Deze speciale klaprozen zijn rondom het pad op de begraafplaats geplaatst dat leidt naar een monument met daarachter de graven van oud-strijders. Burgemeester Jan Dalemans (HE-Lijst) legt uit: “De klaprozen zijn echt ter ere van hen gemaakt.” Het idee om bewoners van Sint-Elisabeth hierbij te betrekken kwam snel naar voren omdat zij beschikken over een handwerkatelier en uitblinken in dit soort ambachtelijk werk.

De plaatselijke afdeling in Hechtel van oud-strijders is zeer dankbaar voor dit gebaar. Voorzitter Ludo Smeyers zegt: “We hebben de mooie klaprozen met veel appreciatie in ontvangst genomen.” Daarnaast wordt ook de voortgang van de opwaarderingswerken op de begraafplaats gewaardeerd.

Werken

Deze werken omvatten onder andere het ontruimen en samenvoegen van ongeveer 1.000 graven tot een gemeenschappelijk graf, waardoor er veel ruimte vrijkomt voor nieuwe begrafenissen. Volgens burgemeester Jan Dalemans worden de werken naar verwachting begin september afgerond.

Al met al voegen deze klaprozen niet alleen kleur toe aan de begraafplaats van Hechtel, maar dienen ze ook als een symbolisch eerbetoon aan de oud-strijders van deze gemeente. De inzet en het vakmanschap van de bewoners van Sint-Elisabeth hebben geleid tot een prachtige en betekenisvolle toevoeging aan deze heringerichte begraafplaats.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button