Wordt een kist altijd mee gecremeerd?
Wordt een kist altijd mee gecremeerd?
Eén van de grootste fabeltjes rond crematie: de kist wordt die mee gecremeerd? De kist of lijkomhulsel wordt altijd verplicht mee gecremeerd. Zonder kist, geen crematie. De installaties rond en in de crematieoven zijn niet voorzien om enkel een stoffelijk overschot de oven in te brengen. Daarenboven zou het qua hygiëne voor de arbeiders en de installaties in het crematorium niet bevorderlijk zijn.
Een kist uit karton is uit den boze
Een kist of lijkomhulsel moet dus altijd mee gecremeerd worden. Een kist bestaat meestal uit hout of uit andere materialen zoals bijvoorbeeld MDF. Karton is uit den boze, daar de fijne papiersnippers de ultramoderne filters van de crematieoven kunnen beschadigen. Daarenboven moeten kisten uit karton, als die gebruikt worden, voldoen aan de strenge Vlaamse milieunormen rond luchtdoorlatendheid en vochtdoorlatendheid.
Andere lijkomhulsels zijn veelal duurder dan een gewone kist
Andere lijkomhulsels die gebruikt kunnen worden als middel om te cremeren kunnen duurder uitvallen dan een simpele crematie kist. Daar de andere producten minder geproduceerd worden. Alsook kan het zijn dat deze onder de noemer ‘groene uitvaartproducten’ vallen. Dat draagt meestal ook een speciaal prijskaartje. Eigenlijk bestaat er geen speciale kist om te cremeren, elke kist kan gecremeerd worden. Het spreekt voor zich dat kisten uit polyester of metaal, dat deze niet gecremeerd kunnen worden.