Zelfdoding, elke 40 seconde sterft er iemand
Zelfdoding of zelfmoord, elke 40 seconden
Zelfdoding in België, een zeer hoog cijfer
Het komt spijtig genoeg voor in alle lagen van onze bevolking. Jong en oud wordt ermee geconfronteerd. Uitvaartvlaanderen.be heeft contact met Werkgroep Verder en het centrum voor zelfmoordpreventie. “Werkgroep Verder” is gespecialiseerd in de materie van zelfdoding en heeft ook een forum op hun website waar het bespreken van je ervaringen rond deze materie kan vertellen tegen lotgenoten.
Het leven is niet altijd even evident voor mensen die van dichtbij een zelfdoding hebben meegemaakt. Je blijft achter met zoveel vragen en het lijkt dat je daar nooit een antwoord op zal krijgen.
Werkgroep Verder heeft een pracht van een forum waar mensen zich gemakkelijk bij kunnen aansluiten en hun ervaringen kunnen delen met anderen. Schaam jezelf niet voor je rouwproces, praat erover.
Verschillende meningen.
Er zijn omtrent zelfdoding enorm veel uiteenlopende meningen in onze maatschappij. Een mening van egoïsme of medelijden naar de overledene toe. Het zijn meestal de mensen die zelf in hun familie een zelfdoding ervaren hebben, die er anders zullen tegenover staan dan een buitenstaander, die het gemakkelijker als een daad van egoïsme zal bestempelen.
Het blijft een gevoelig punt, zelfdoding. Daarom is er het centrum voor zelfmoordpreventie en Werkgroep Verder, waar je als achterblijvend familielid terecht kan met al je ervaringen, emoties, kortom, met jouw verhaal.
Bij en na een zelfdoding kan praten en hulp zoeken een wereld van verschil uitmaken. Het is absoluut de moeite waard om contact op te nemen met de mensen achter de bovenstaande links.
“Elke 40 seconden een zelfdoding“
Elke 40 seconden slaat iemand in de wereld de hand aan zichzelf. Dat zijn alles samen één miljoen zelfdodingen per jaar, meldt het Britse medische tijdschrift The lancet . Zelfdoding is wereldwijd de tiende doodsoorzaak. China alleen is goed voor ruim 30 procent van alle gevallen. In Europa komt zelfdoding vaker voor in het noorden. Een gebrek aan zonlicht zou daarbij een rol kunnen spelen. In ontwikkelde landen plegen de mannen twee tot vier keer vaker zelfmoord dan vrouwen. In China is dat omgekeerd. Er valt ook een piek te constateren in het voorjaar.
In de meeste landen plegen personen op hogere leeftijden vaker zelfmoord dan jongeren, als is het aantal zelfdodingen onder jongeren de laatste vijftig jaar wel toegenomen.
Mensen zonder job zijn sterker vertegenwoordigd in de statistieken. Maar sommige jobs leveren dan wee hogere risico’s op dan andere, vooral in de medische en paramedische sector. De toegang tot medicijnen kan een factor zijn.
Ook mentale gezondheidsproblemen leveren een groot risico op. Zo had 90 procent van de mensen die een einde aan hun leven maakten, te kampen met psychische problemen. Een depressie maakt de kans op zelfdoding 15 tot 20 keer groter. België heeft het op één na hoogste zelfmoordcijfer in Europa. Alleen Finland doet het nog slechter.
bron: Het Nieuwsblad
Overname van tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.