NieuwsUitvaart

Tegen 2060 zullen we wereldwijd 100 miljoen mensen per jaar begraven

Hoe duurzaam zullen we met de dood moeten omgaan?

Duurzaam omspringen met de dood

Dat we met de dood duurzamer zullen moeten gaan omspringen, is geen nieuwtje meer.  Elke sector zal dat moeten doen.  De dood is echter niet CO-neutraal.  Integendeel.  Zeker wanneer er duren grote grafstenen vanuit Azië naar Europa vervoerd dienen te worden.  Dan hebben we nog niet gesproken over het hout van bepaalde grafkisten.  Kisten kunnen we duurzaam maken, daar komen we later op terug (klik op deze tekst).

Amper ruimte om te begraven

Over de hele wereld hebben de rustplaatsen voor de overledenen bijna geen ruimte meer: ​​en het is slecht nieuws voor het milieu.  Zo kwam er vorige week nog een bericht van de grootsteden in Australië, die te kampen hebben met plaatsgebrek voor de doden.  In China, is dit al jaren een probleem.  Daar heeft men al drijvende columbaria op rivieren voor duizenden urnen een laatste plek te kunnen geven.

Grote commercialiteit rond de dood

De dood in België is (nog) niet onderworpen aan grote commercialiteit.  In onze buurlanden echter wel, waar crematoria, begraafplaatsen en begrafenisondernemers in handen zijn van grote commerciële investeringsgroepen.  Zo zijn er in België ook, maar begraafplaatsen en crematoria kunnen niet vanuit commercieel oogpunt opgericht worden.  Dit laat het Vlaamse Decreet op begraafplaatsen en lijkbezorgingen nog niet toe.  Misschien komt dit ooit wel.

Buurlanden kunnen grafkosten (concessiekosten) hebben tot het tienvoud of meer, in vergelijking met grafkosten in ons land.  Omdat bij in ons land begraafplaatsen in handen zijn van de gemeenten, zijn concessies en laatste rustplaatsen op de meeste plekken betaalbaar.  Hoewel het soms toch ook een hoge kost kan omvatten, soms de hoogte kost op de uitvaartfactuur.

Tot 102 miljoen overlijdens in 2060

Maar we zullen in de toekomst toch rekening moeten houden met ons milieu.  En wat we hiermee doen in onze uitvaartsector.  Want naar schattig zullen er wereldwijd tegen 2040 tot 80 miljoen mensen per jaar sterven.  Er wordt verwacht dat dit in 2060 naar 102 miljoen personen per jaar zal gaan.  Al deze overlijdens zullen, energie, tijd en ruimte nodig hebben.  Alsook materiaal.  De vraag is: welke materialen?  Liefst CO-neutraal, als we naar ons milieu kijken.

Resomeren of cremeren op elektriciteit

De corona pandemie heeft het wereldwijde publiek meer vertrouwd gemaakt met beelden van brandstapels in landen als India, waarvoor een massale consumptie van hout en houtskool nodig is. Maar veel ontwikkelde landen zijn ook afhankelijk van een eindige hulpbron – in dit geval aardgas – om lichamen te cremeren.  Hoewel dit de dag van vandaag ook elektrisch kan.  Daarnaast zou het resomeren hier een uitweg in kunnen bieden, dat geen aardgas gebruikt.  Of cremeren op elektriciteit, dat zou een uitweg kunnen bieden.

Hout met een eco-label

Het hout, daar kunnen we duurzame houtsoorten voor gebruiken om kisten mee te produceren.  Van houtsoorten die sneller groeien dan er gerooid zal worden.  Vandaag bestaan die kisten al.   Ze dragen het eco-label.  Veelal bestaan ze uit de houtsoort populier of den.  Daarnaast stimuleren deze kisten de crematie en is er minder aardgas nodig om op de juiste temperatuur te komen.  Dat is niet zo bij kartonnen of mdf kisten.  Daar moet men net wel extra energie voor gebruiken.

Plaatsgebrek en betonnen grafkelders

Plaatsgebrek en het gebruik van betonnen grafkelders kan een hinderblok worden in de toekomst.  Zeker in westerse landen zoals Amerika, dat nog relatief veel grafkisten van metaal in grote betonnen grafkelders plaatst.  Deze betonnen kelders vragen veel energie voor productie, maar nemen ook veel plaats in.  Want, waar zullen we elke overledene met het nodige respect de juiste rustplaats kunnen geven?

Betaalbaarheid en de toekomst

Daarnaast zal het hele milieu verhaal betaalbaar moeten zijn voor de consument. Zullen deze aanpassingen, indien deze er komen, duurder worden voor de consument?  Hoewel kiezen voor een crematie altijd goedkoper zal zijn dan een graf met dure grafsteen.  Elke optie binnen onze sector zal hoe dan ook nog een tijdje zijn CO-uitstoot met zich meebrengen.  De toekomst zal uitwijzen in welke richting alles zal evolueren.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button