BasisinformatieNieuwsUitvaartVraag en Antwoord

Wordt een kist altijd gebruikt om mee te cremeren?

Gebruikt men de kist terug opnieuw bij crematie?

Een kist wordt altijd gebruikt bij crematie en is verplicht bij crematie.  Dat de kist opnieuw gebruikt wordt is dus helemaal niet juist.  De Vlaamse wetgeving schrijft immers voor dat een kist slechts eenmalig mag gebruikt worden en niet telkens weer opnieuw met andere overledenen.  Het hergebruiken van grafkisten zou immers weinig respectvol zijn en slecht voor de publieke hygiëne.

Kisten met een Eco label zijn goed voor de natuur

De kisten vandaag kunnen een eco label hebben wat dus wil zeggen dat er meer bomen geplant worden dan er gerooid worden.  Deze bomen komen van binnen Europa en hebben geen grote reis op zware vervuilende boten achter de rug.  De houtsoorten die bij deze eco-kisten gebruikt worden zijn veelal populier of den.  Want karton of mdf kisten kunnen ofwel de filterinstallaties beïnvloeden of meer schadelijke stoffen uitstoten. Denk maar aan de lijmen die bij MDF producten aanwezig zijn.

Tot 82% minder chemische stoffen

Een ecologische grafkist uit populier bevat tot 82% minder chemische stoffen, zoals lijm, dan bij de productie van een vergelijkbare spaanplaat MDF uitvaartkist. Spaanplaat bevat, afhankelijk van de gekozen kwaliteit, een bepaalde hoeveelheid formaldehyde. Dit is een onaangenaam ruikend gas, dat irritaties van de huid, ogen, neus en keel kan veroorzaken.

Het hout doet de crematie versnellen en zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig

Uit onderzoek is gebleken dat er minder aardgas nodig is tijdens een crematie met massief hout in vergelijking met spaanplaat. Sommigen zullen misschien denken dat een crematie zonder uitvaartkist nog milieuvriendelijker is. Dat is niet het geval, omdat het hout van de uitvaartkist een hoge calorische waarde heeft, zodat het functioneert als brandstof. Hierdoor is er vrijwel geen extra fossiele brandstof nodig bij het crematieproces.

Er zijn Belgische leveranciers die voor elke grafkist die gemaakt wordt, een nieuwe boom van hetzelfde hout planten.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button