BegraafplaatsenNieuws

130 nieuwe grafkelders op de begraafplaats van Mechelen

130 nieuwe grafkelders op de begraafplaats van Mechelen

De stad Mechelen gaat extra grafkelders voorzien in 2021. De werken zijn momenteel al gestart en zo zijn er weer extra plaatsen om als laatste rustplaats aan te bieden. Ook de niet-concessies zijn beschikbaar met grafkelder. Wanneer er dus niet gekozen wordt voor concessie, beperkt de Vlaamse Wetgeving de grafrust tot een minimum van 10 jaar, maar daar kan elke stad of gemeente zelf over beslissen.

Geen begravingen meer in volle grond

In Mechelen gebeuren er geen begravingen meer in de volle grond, enkel nog in grafkelders. Op dit ogenblik zijn er nog zo’n 50 kelders beschikbaar, maar dat aantal zal binnenkort optrekken met 130 nieuwe plaatsen. “Jaarlijks kiezen er gemiddeld 60 families voor een gratis grafkelder, omdat de kosten voor een begrafenis vaak hoog kunnen oplopen. Zo moeten zij geen concessiekost aangaan”, vertelt schepen Vicky Vanmarcke. Na 15 jaar worden dit soort rustplaatsen telkens weer vrijgegeven.

Historische grafzerken wordt funerair erfgoed

Naast de gratis grafkelders, zullen ook 20 historische grafzerken worden gerestaureerd. Het gaat om herdenkingsplaatsen voor burgerslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog in Mechelen zijn gestorven. “Doorheen de tijd hebben die grafzerken enorm afgezien, waardoor ze de historische gebeurtenissen in onze stad geen eer meer aandoen”, zegt Vanmarcke. “We zullen de grafzerken daarom opwaarderen en er informatieborden bij plaatsen, zodat bezoekers heel goed weten waarom die graven daar liggen.”

Bron: vrt nieuwe en eigen redactie – Citaten vrt nieuws

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button