Uitvaart

Duitse urnen gevonden op Nederlands strand

Een bizar verhaal. Op twee dagen tijd zijn langs de Nederlandse kust drie urnen gevonden. Zaterdag doken op het strand bij Katwijk en Noordwijk twee aspotten op, gisteren werd in Noordwijk opnieuw een urn aangetroffen.

Een van de Nederlandse strandjutters was de 14-jarige Maarten van Duijn. Hij vond zaterdag de eerste askruik op het strand van Noordwijk. “Toen we aankwamen, zagen we iets glimmends liggen”, vertelt vader Leen aan het AD. “In dertig jaar kom je natuurlijk van alles tegen, maar dit is wel heel bizar. Een volle urn!”

Hij deed mee aan een viswedstrijd op het strand van Katwijk. „Ik zag ineens iets zwarts in de branding liggen. Ik dacht eerst dat het een kei of een stuk hout was, maar het bleek om een urn te gaan.” Arno besloot de urn met een mes te openen, ’zoals bij een blik verf’. De urn was zwaar en voelde vol aan. „Ik dacht: dat zal wel zand zijn. Maar het was echt as”, vertelt hij. In de as vond hij een verbrandingstablet, waarop staat van wie de crematie as in de urn is.

Het kan zijn dat de Duitse urnen in hun geheel overboord zijn geworpen daar het deksel niet snel genoeg geopend kon worden. En misschien zijn de urnen op die manier aangespoeld. Een Nederlandse krant rapporteert dat het bevoegde crematorium in alle talen zwijgt over de herkomst van de urnen.

Maarten: “Hoe meer wij ons er samen in verdiepten, hoe bizarder wij de vondst eigenlijk vonden. Mochten de nabestaanden de urn niet terug willen hebben, dan krijgt die een mooi plekje in ons privé-juttersmuseum”, grapt hij. “Nee hoor’’, zegt zijn vader. “Als niemand zich meldt, heeft een begrafenisondernemer hier aangeboden de as alsnog op zee uit te strooien, zoals het hoort. Eervol.’’

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button