Basisinformatie

Wat gebeurt er met de grafsteen wanneer een ontruiming zal plaatsvinden?

Wat gebeurt er met de grafsteen wanneer een ontruiming zal plaatsvinden?

Wanneer een graf wordt ontruimd, rijzen er vaak vragen over wat er met de grafsteen gebeurt. Grafstenen hebben immers emotionele waarde en zijn vaak het laatste tastbare aandenken aan een geliefde. In dit artikel zullen we bespreken wat er doorgaans met grafstenen gebeurt na ontruiming van een graf.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het beheer van begraafplaatsen kan variëren afhankelijk van de regio en specifieke beleidsmaatregelen, per gemeente. Toch zijn er enkele algemene richtlijnen die we kunnen bespreken.

Grafsteen behouden?  Wordt meestal niet gedaan.

In sommige gevallen kan de nabestaande ervoor kiezen om de grafsteen te behouden, want de persoon die de grafsteen gekocht heeft, is en blijft eigenaar van de grafsteen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand ervoor kiest om de stoffelijke resten naar een andere begraafplaats over te brengen of wanneer ze worden gecremeerd en de urn met as wordt bijgezet in een columbarium.  Of wanneer de gemeente een ontgraving voorziet indien een graf bijvoorbeeld niet verlengd is.  Een grafsteen wordt zelden opnieuw gebruikt door familie of door familie elders in bewaring gebracht.

Als de nabestaanden ervoor kiezen om de steen niet te behouden, dan zal deze meestal worden verwijderd door begraafplaatsmedewerkers, de gemeente. Dit proces wordt zorgvuldig uitgevoerd om eventuele schade aan omliggende graven te voorkomen.

Als nabestaande is het raadzaam om contact op te nemen met de begraafplaatsbeheerder voor meer informatie over wat er met een grafsteen zal gebeuren na ontruiming van een graf. Zij kunnen u informeren over hun specifieke beleid en eventuele opties die beschikbaar zijn.  Maar veelal worden deze stenen verwijderd en afgevoerd indien de nabestaanden de steen niet opeisen.

Kortom, wat er gebeurt met een grafsteen na ontruiming van een graf kan variëren, afhankelijk van de begraafplaats en het beleid dat zij volgen. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de begraafplaatsbeheerder voor meer informatie over hun specifieke procedures.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button