BasisinformatieVraag en Antwoord

Mag ik zelf een graf ruimen?

Mag ik zelf een graf ruimen?

Het ruimen van graven kan soms noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer de grafrechten zijn verlopen of wanneer er behoefte is aan extra ruimte op een begraafplaats. Maar mag je als individu zelf een graf ruimen? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden.

Wettelijke regels en vergunningen

In Vlaanderen gelden strikte regels met betrekking tot het ruimen van graven. Het is doorgaans niet toegestaan om als individu zonder vergunning of geldige toestemming zelf een graf te ruimen. Dit komt omdat het proces gepaard gaat met verschillende juridische en ethische overwegingen.

De verantwoordelijkheid voor het ruimen van graven ligt bij de beheerder, gemeente van de begraafplaats of diens aangestelde. Zij moeten voldoen aan specifieke wet- en regelgeving, zoals het verkrijgen van vergunningen en het naleven van procedures die gericht zijn op respectvolle behandeling van overledenen.

Professionele dienstverleners

Om ervoor te zorgen dat het ruimen van graven op een correcte en respectvolle manier gebeurt, worden hiervoor vaak professionele dienstverleners ingeschakeld. Deze bedrijven hebben de benodigde kennis, ervaring en vergunningen om graven op een juiste manier te ruimen.  Dit kan bijvoorbeeld ook de begrafenisondernemer zijn.

Bovendien beschikken deze professionals over de nodige faciliteiten en apparatuur die vereist zijn voor het veilig uitvoeren van deze delicate taak. Ze houden rekening met eventuele nabestaanden en zorgen voor een passende afhandeling van de stoffelijke resten.

Alternatieven

Als individu heb je wel andere mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het graf van een dierbare. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de begraafplaatsbeheerder of gemeentelijke diensten om te bespreken wat de mogelijkheden zijn binnen de wettelijke regels.

Soms is er bijvoorbeeld ruimte voor herbegraving op dezelfde begraafplaats of kun je ervoor kiezen om de stoffelijke resten naar een andere locatie over te brengen.  Of je kan na ontgraving eventueel kiezen voor een crematie met bijzetting in een columbarium, urnenkelder of thuisbewaring/verstrooiing.  Deze laatste optie brengt echter veel kosten met zicht mee.

Conclusie

Het is niet toegestaan om als individu zelf een graf te ruimen. Hiervoor moet je contact opnemen met de gemeente van de begraafplaats, die verantwoordelijk is voor het naleven van alle wettelijke regels en procedures rondom het ruimen van graven. Het inschakelen van professionele dienstverleners is vaak de meest geschikte optie om ervoor te zorgen dat dit proces op een respectvolle en correcte manier wordt uitgevoerd.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button