Groene begrafenissen worden populairder
De groene begrafenissen worden populairder aan een hoog tempo in onze buurlanden. Een afbreekbare urn van aardappelzetmeel, biologische hapjes, elektrisch rouwvervoer, een wade in plaats van een kist en begrafenissen in de natuur zijn voorbeelden van opvallende trends in de uitvaartsector bij onze buren.
Meer mensen denken bij leven na over de eigen dood en vandaag zijn er veel meer mogelijkheden, toch in onze buurlanden. In België zijn we echter nog wat beperkter in mogelijkheden. Zo mag men in Nederland ballonnen met as oplaten, begraven in een bos dat privé wordt uitgebaat om maar enkele voorbeelden te geven.
Crematoria en begraafplaatsen in België goedkoop
In ons land zijn de crematoria en begraafplaatsen in handen van de overheid. Door middel van intercommunale samenwerkingen (crematoria) en de gemeenten (begraafplaatsen). Dit heeft echter ook het voordeel dat crematie en begraven heel betaalbaar blijft in ons land, in Nederland betaal je al snel 2 tot drie keer meer voor een crematie alleen.
De standaard begrafenissen of crematies worden persoonlijker en ook groener. Steeds meer steden of gemeenten investeren in begraafbossen alwaar men biologisch afbreekbare urnen kan begraven. Lichamen worden vandaag nog niet in bossen begraven, maar op de klassieke begraafplaats naast elkaar.
Hoe gaat de overheid het hier aanpakken?
Het is afwachten wat de overheid in Vlaanderen of Federaal gaat doen in de toekomst op vlak van groene begrafenissen. In Groot-Brittannië zijn begraafbossen of natuurbegraafplaatsen erg populair. Ook daar mogen begraafplaatsen of crematoria privé worden uitgebaat. Met als gevolg dat een uitvaart ook daar bijna onbetaalbaar is geworden.
De groene begrafenissen zullen dan wellicht ook hier meer aandacht krijgen. De aandacht die het milieu vandaag krijgt, kan het bijna niet anders dat de uitvaartsector mee moet met deze trend. De trend zet zich eveneens door met het resomeren, dat de klassieke verbranding van het lichaam omzet naar een “watercremeren” van overledenen, met als resultaat ook een “as” dat men kan bijzetten of verstrooien.
Resomeren al mogelijk in het eerste Europese land dat ermee start
Vorige maand werd het eerste resomatorium van Europa geopend in Groot-Brittannië. In Amerika worden deze resomatoren al langer gebruikt, meer en meer Amerikaanse staten keuren het gebruik ervan goed, omdat het gewoon goed is voor het milieu. Beter dan crematie, als we de producent van de toestellen mogen geloven.
In Nederland gaat men ver, een overledene hield van fietsen, dan wordt hij of zij toch gewoon per fiets naar de laatste rustplaats gebracht? Een rouwfiets heet dat daar. Meer en meer mensen kiezen voor milieuvriendelijke opties, ook bij de dood.
10/4/2017