CrematieCrematoriaNieuws

Aantal crematies stijgt in België

Aantal crematies stijgt in België

Steeds meer mensen laten zich in ons land cremeren. In 2022 werden in totaal 76.511 Belgen gecremeerd. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria. Cremeren is goedkoper en vraagt minder onderhoud.

Ook in Limburg worden de crematies populairder.  Bij driekwart van de overlijdens wordt in deze provincie gekozen voor crematie. Vorig jaar werden in deze provincie in totaal 6.664 mensen gecremeerd. Dat aantal lag nog nooit zo hoog, ook niet in 2020 in volle coronatijd.

Capaciteit

In de provincie Limburg zijn twee crematoria gevestigd, namelijk één in Hasselt en één in Lommel. In Hasselt werden vorig jaar 4.330 mensen gecremeerd. In het crematorium Stuifduin in Lommel, dat in april 2018 opende, werden in 2019 1.498 mensen gecremeerd. Drie jaar later zijn er dat in Lommel al 2.334. Het crematorium in Lommel biedt de mogelijkheid om de capaciteit nog te vergroten. Ook in Hasselt kan de capaciteit nog vergroot worden om pieken op te vangen.

Goedkoper

Er zijn diverse redenen voor de stijging. Cremeren is goedkoper en vraagt minder onderhoud voor een gewoon graf. Volgens het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria is cremeren wel duurder geworden. De prijzen zijn recent met 20 procent gestegen. Een crematie kost in Vlaanderen nu gemiddeld 560 à 600 euro. Doorgaans zijn crematies in de week iets goedkoper dan in het weekend.

Is crematie altijd de goedkoopste optie?

Neen, gewoon begraven in een graf zonder concessie, zonder grafzerk, in de gemeente van woonst, en met een eenvoudige grafkist zal goedkoper zijn dan cremeren.  Let wel: een gemeente kan een verplichting opleggen tot het aanschaffen en plaatsen van een grafzerk op een graf, dan is cremeren weer goedkoper.  Want een grafzerk kost al snel meer dan een crematie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button