Vraag en Antwoord

Het verschil tussen een wilsbeschikking en een testament

Er is een belangrijk verschil tussen een wilsbeschikking en een testament.  De wilsbeschikking gaat enkel over de wil over hoe de uitvaart in zijn geheel moet verlopen.  Begraven of cremeren, burgerlijk of religieus afscheid nemen en welke begraafplaats er gekozen werd.  De wilsbeschikking kan gratis worden opgemaakt bij de gemeente van woonst of meer uitgebreid bij uw begrafenisondernemer.

De wilsbeschikking kan ook een contractnummer of polisnummer omvatten indien men deze bij de gemeente laat vastleggen.  Bijvoorbeeld: uw begrafenisondernemer maakt uw uitvaartwensen op en koppelt hieraan een uitvaartverzekering.  Met de polisnummer of contactnummer van uw uitvaartverzekering, kan men gratis bij de gemeente of stad van woonst, een wilsbeschikking laten opmaken.  Op die manier bent u waterdicht zeker van een uitvaart die compleet naar uw wensen zal worden uitgevoerd, geen enkele andere factor kan dit wijzigen na uw dood.

Het verschil tussen een testament en een laatste wilsbeschikking is vrij groot.

Een testament is heel anders dan een laatste wilsbeschikking.  Hoewel een testament ook uitvaartwensen kan omvatten, wordt het testament veelal pas nagekeken wanneer de uitvaart al voorbij is.  In principe kan het testament pas nagekeken worden wanneer de aangifte van overlijden is gebeurd en de akte van overlijden beschikbaar is. Men krijgt enkel de akte van overlijden wanneer er besloten werd of er begraven of gecremeerd wordt.  Men kan dus geen testament zomaar laten nakijken indien er geen akte van overlijden voorhanden is.

Het testament omschrijft veel vaker wat er met de  nalatenschap dient te gebeuren, veel minder gaat een testament over de uitvaartwensen.  Wat er in een testament geschreven staat, kan best door een notaris bekeken worden.  Hij of zij kan in het centraal register der testamenten kijken of er een testament aanwezig is en wat er in geschreven staat.  Daarnaast kan een notaris ook bekijken of er al dan niet schulden aanwezig zijn in de nalatenschap.  Zo kan men de erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving.

Wanneer werd nagekeken of er een testament is, kan de notaris zijn werk doen en de verdeling opmaken.  Indien er geen testament aanwezig is, gelden de wettelijke verdelingen qua testamenten.

Bekijk de notaris na overlijden van Kanaal Z:

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button