ArchiefNieuwsUitvaart

Huisdieren en baasjes samen begraven, straks misschien mogelijk

Huisdieren en baasjes samen begraven, straks misschien mogelijk

Sp.a wil dat huisdieren voortaan samen met hun baasjes begraven kunnen worden. Dat blijkt uit een voorstel van Vlaams parlementslid Rob Beenders. “Een huisdier maakt deel uit van je gezin en is al zeker een ideale compagnon voor alleenstaanden en senioren”, zegt hij. “Afscheid nemen is dus zeer pijnlijk en moet met voldoende respect kunnen gebeuren.”

Concessies ook voor dieren

Beenders wil dat mensen voortaan een grafconcessie kunnen afsluiten samen met hun huisdier. “Het moet perfect mogelijk zijn om samen begraven te worden.” Of het om begraven of cremeren gaat, maakt volgens hem geen verschil. Praktisch moet het allemaal uitgewerkt worden, want een hond kan men niet bijzetten in een urnenkelder of columbarium van zijn baasje als die zelf niet gecremeerd is.

Niet elke gemeente heeft een begraafplaats voor dieren

Vandaag heeft niet elke gemeente een begraafplaats voor huisdieren. Het zijn er heel weinig. Als een gemeente er wel één heeft, is dat altijd gescheiden van het kerkhof voor mensen. “Dat is jammer, want huisdieren vormen jaren een onafscheidelijk onderdeel van het gezin”, zegt het parlementslid. “Het is niet logisch dat een huisdier nadat het sterft op een andere plek terechtkomt.” Er worden steeds vaker crematies voor huisdieren voorzien en er is ook vraag naar een laatste rustplaats voor dieren samen met hun baasjes.

Minstens een strooiweide

Daarom moet er in elke gemeente minstens een strooiweide voor huisdieren komen en moet het wettelijk mogelijk worden gemaakt om samen begraven te worden. Beenders wil in Hasselt, waar sp.a mee in het bestuur zit, een proefproject starten. Om het wettelijke luik uit te werken komt er een initiatief in het Vlaams parlement. Een extra strooiweide is niet nodig, een bestaande strooiweide voor mensen én dieren lijkt wel haalbaar vanuit het oogpunt van een begrafenisondernemer.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Hoe dit praktisch allemaal in zijn werk zal gaan, valt af te wachten. Want een huisdier kan men niet zomaar overal bijzetten als het niet gecremeerd is als het baasje bijvoorbeeld wel gecremeerd is. Samen uitstrooien is dan weer wel een optie of samen begraven in hetzelfde graf, kan ook een optie zijn. Het is afwachten hoe de wetgever dit aanpast om dit mogelijk te maken.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button