Archief

Is er een termijn tussen overlijden en begrafenis?

Is er een termijn vastgelegd bij wet tussen overlijden en begrafenis?

Is er een termijn tussen overlijden en begrafenis?

©Adobe Stock Licentie

Is er een termijn tussen overlijden en begrafenis? Er is geen termijn tussen een overlijden en begrafenis opgesteld in het Vlaams decreet. Dit wil zeggen dat men geen rekening hoeft te houden met een aantal dagen tussen het overlijden en de begrafenis.

Toch mag u, hoe langer u wacht, niet onderschatten wat wachten naar een uitvaart toe kan betekenen. Emotioneel gezien heeft het geen voordeel om lang met een uitvaart te wachten.

Belangrijk: Er zijn steden of gemeenten die wél regels opleggen over het begraven of cremeren op een bepaalde termijn.

Het werk van de begrafenisondernemer en de aangifte van overlijden

Uiteraard dient u rekening te houden met het werk van de begrafenisondernemer die de benodigde documenten in zijn bezit dient te krijgen om de begrafenis uit te kunnen voeren. Zo is er de wachttijd voor crematie van 24 uur tussen de aangifte van overlijden en het verkrijgen van het benodigd document, toelating tot cremeren en vervoeren van lijk en as.

Andere landen hebben dit wel

In vele andere landen is er wel een vast termijn vooropgesteld. In ons land is dit niet het geval. Begrafenisondernemers werken graag een begrafenis binnen de termijn van een kleine week af. Er moet ook rekening gehouden worden met eventuele kosten bij het wachten om een uitvaart uit te voeren. Zo zal de overledene langer in het funerarium blijven liggen en brengt dit kosten met zich mee.

Zaterdag de ideale dag?  Neen niet altijd.

Al te vaak heeft men als familie het beeld dat de ideale dag voor een begrafenis, zaterdag is. Niets is minder waar, maar op zaterdag komen er vaak minder mensen naar een uitvaart dan wanneer men dit op een doordeweekse dag zou uitvoeren. Op zaterdag hebben vele mensen al langer op voorhand plannen vastgelegd. Zo is er een weekendje weg of moeten er boodschappen gedaan worden, de kinderen moeten gaan sporten of er is simpelweg geen tijd.  Wanneer men een uitvaart op een maandag of vrijdag plant, gaan mensen die willen komen sneller een dag vrij nemen, om ook een langer weekend te kunnen genieten.

Begraven op zaterdag houdt veelal een hogere begrafeniskost in

Het nadeel van een begrafenis op zaterdag te organiseren is de hogere kost. Begrafenisondernemers vragen vaak meer voor een uitvaart op zaterdag. Personeel kan meer kosten, crematoria vragen meer voor werk op zaterdag en zo probeert men een uitvaart op zaterdag te ontmoedigen. Op een dag in de week, heeft men zeker evenveel aanwezigen.  Wie wil komen, komt toch om afscheid te nemen.  Zeker wanneer men veel gepensioneerde vrienden of kennissen heeft, kunnen deze mensen op een weekdag gemakkelijk aanwezig zijn.

5/12/2012

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

De aangifte van overlijden

Duitse uitvaartsector waarschuwt voor heel goedkope online aanbiedingen

Bijbetalen bij uitvaartverzekering

Wat kost een begrafenis gemiddeld vandaag?

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button