Rekeningen van overledenen blijven langer geblokkeerd dan noodzakelijk
De rekeningen bij banken van overledenen worden veel langer geblokkeerd dan eigenlijk noodzakelijk is. Erfgenamen moeten meestal maanden wachten eer ze toegang krijgen tot de rekeningen van de overledene. “Dat komt door de steeds complexere formaliteiten”, klinkt het bij de banken. Dit schrijft De Tijd.
Wanneer iemand komt te overlijden kunnen de erfgenamen nooit meteen aan het vermogen van de overledene. Dit is wettelijk geregeld en banken zijn verplicht alle rekeningen, volmachten en kluizen te blokkeren.
Bij de meeste banken kan het maanden duren vooraleer een rekening weer wordt vrijgegeven. Strikt genomen hoeft dat helemaal niet zo lang te duren. Begrafenisonkosten daarentegen kunnen altijd overgemaakt worden, dit houdt in: de factuur van de begrafenisondernemer, grafzerk en/of koffietafel.
Er is dus geen reden om te wachten om lopende facturen toch te betalen. Het kan zelfs zijn dat bepaalde filialen van bepaalde banken weigeren de facturen van de begrafenisondernemer, steenkapper of koffietafel te betalen. Dit wanneer zij wettelijk verplicht zijn deze vergoedingen over te maken.
Banken zijn verplicht om de stand van zaken op de rekeningen, bij het overlijden, over te maken aan de overheid. Dus er is geen enkele reden om de rekeningen langer te blokkeren wanneer alle bevraagde documenten aanwezig zijn om de rekeningen weer vrij te geven.
Alle banken stippen weliswaar aan dat hoe sneller ze alle nodige informatie krijgen van de betrokken partijen, waaronder de erfgenamen en de notarissen, hoe sneller ze de rekeningen kunnen deblokkeren. Maar de banken wijzen voornamelijk met een beschuldigende vinger in de richting van de complexere formaliteiten. Zo moeten ze sinds 2012 nagaan of de overledene of een van de erfgenamen fiscale of sociale schulden nalaat. Een procedure die tot 3 à 4 weken kan duren, klinkt het bij KBC enBNP Paribas Fortis.
Tot slot laat Stevens Seyns, advocaat gespecialiseerd in erfenisbetwistingen in de krant weten dat banken sinds 2009 niet alle handtekeningen van de erfgenamen moeten eisen. “Alleen zonder attest of akte van erfopvolging is het gezamenlijk optreden van alle erfgenamen noodzakelijk”, klinkt het. De banken kunnen de wachttijden dus stevig inkorten.
bron: De Tijd – eigen redactie – Knack