BegraafplaatsenNieuwsOpmerkelijk

Telefooncel siert begraafplaats in Zwijndrecht

Sinds kort staat er op de begraafplaats in Zwijndrecht een telefooncel. Het is een kunstwerk van de zesdejaars wetenschappen-wiskunde van het Koninklijk Lyceum in Antwerpen. Het moet vooral een plek van troost bieden.

De telefooncel werd ontwikkeld door drie leerlingen van het zesdejaar wetenschappen-wiskunde van het Koninklijk Lyceum in Antwerpen. Dat gebeurde in het kader van hun opleiding. Ze gebruikten recuperatiemateriaal, waaronder oude deuren en afgedankte kasten. In de telefooncel staat een authentieke bakelieten telefoon.

Er prijkt ook een gedicht van dichter Johan Sebastiaan Stuer op:

DIERBARE DODEN Je dierbare doden, ze bellen niet terug Nee, ook niet wan- neer je iets inspreekt Ze zijn in hun zwijgen afschuwelijk stug Wat schril bij hun dierbaarheid afsteekt

Waardevol

Bruno Byl, schepen voor openbare werken, groenvoorziening en begraafplaatsen, vindt het project waardevol. “Jongeren die hiermee bezig zijn moeten we een kans geven. Vandaar dat we hun project naar onze begraafplaats haalde. Het zorgt voor een serene sfeer. Het project zorgt voor een fijne, serene toets. Het moet inderdaad een plek van troost geven. De telefooncel is wel op slot. De begraafplaats is immers niet afgesloten en is 24 uur op 24 open.

Plek van troost

Het moet een plek van troost worden. “We willen de plek op een serene manier inrichten”, zegt Byl. “Zo laten we het afscheid menselijk verlopen en halen we het uit de taboesfeer. We maken van onze begraafplaats geen koele, monumentenmassa van. We hebben aandacht voor het karakter van het park, met veel groen en bomen.”

Nocturne

In het verleden plaatste de gemeente al gedichtenzuilen op beide begraafplaatsen. “We hebben ook kunstwerken geplaatst van een lokale kunstenaar, Pieter De Decker. We hebben in het verleden ook insectenhotels geplaatst, gemaakt door de mensen van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen. In samenwerking met FERM werd een troostplek aangebracht. Recent werd een sterrenweide aangelegd. Tijdens de periode van Allerheiligen organiseren we ook een nocturne. De begraafplaats is dan helemaal verlicht met kaarsen.”

Via Matthias Vanheerentals – Afbeelding via bevoegde schepen/gemeente Zwijndrecht.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button