Uitvaartgids

Rouwverwerking of een rouwproces

Een rouwproces kan lang duren en is voor iedereen anders

Voor de nabestaanden is dit een zeer belangrijk punt. Het is daarom ook belangrijk dat je bij een overlijden, indien mogelijk, de overledene kan gaan groeten. Alles hangt natuurlijk af, de aard van overlijden, de toestand van de overledene. Iedereen heeft het recht uw overledene te zien. Maar voor de rouwverwerking is dit echt een cruciaal punt.

Rouwverwerking, neem je tijd.

In rouwverwerking is er maar één goede raad; neem je tijd. Hoe wat of waar iemand overleden is, voor iedereen is het anders en elke mens wordt ermee geconfronteerd. Het rouwproces is een proces van lange adem. Eigenlijk kan je het vergelelijken met een krater. Het overlijden maakt een enorme impact op uw persoon, slaat een grote put, een krater. Naar mate de tijd voorbij gaat, zal je merken dat die krater niet verdwijnt, maar dat de scherpe randen minder scherp worden, de krater misschien ietsjes minder diep wordt. Toch, zal die krater er altijd blijven en moet je proberen te accepteren dat iemand verliezen erg veel en lang pijn kan doen. Geef jezelf tijd na een verlies, het is je volste recht.

Hulp zoeken en vinden.

Als je een zwaar verlies ervaart en je niet weet hoe ermee om te gaan, is het misschien aan te raden hulp te zoeken. Psychologen, zelfhulpgroepen en andere hulpbronnen, zijn beschikbaar in alle regio’s van Vlaanderen. Soms is het zelfs aan te raden eens te gaan luisteren naar iemand die met deze materie dagelijks te maken krijgt. Bepaalde psychologen zijn in rouwverwerking gespecialiseerd. Ook via internet kan je al een hele boel info terugvinden over rouwverwerking en bij wie je terecht kan.

Lezen en schrijven.

Wat een helende werking kan hebben, is schrijven over uw pijn en verdriet. Alle emoties die in je opkomen, neerschrijven in een boekje dat net daarvoor dient. Het is een tip dat je kan helpen bij het verwerken van je verlies. Uiteraard zijn er ook veel boeken geschreven over rouwverwerking. In de boekhandel vind je veel van deze boeken terug, toch moet je echt gaan kijken naar boeken over deze materie, die specifiek te maken hebben met uw geval. Een boek over een moeder die een kind verloren heeft zal weinig zin hebben als jouw rouwproces gaat over het verlies van je grootmoeder, vader of nicht. Hierin is een grote keus aan boeken.

Enkele tips van de gekende Prof. Manu Keirse:

  • onder ogen zien dat het verlies reëel is, het verlies niet ontkennen,
  • de pijn van het verlies aan de oppervlakte laten komen,
  • zich aanpassen aan een wereld zonder de andere,
  • opnieuw leren houden van mensen en het leven.

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button