Nieuws

Ontgravingen op begraafplaatsen van Denderleeuw starten op 1 juni

De ontgravingen die gepland zijn op de begraafplaatsen van Denderleeuw zullen starten op 1 juni.  Het gaat om een grote ontruiming waarbij zo’n 1400 graven in aanmerking komen.  Dat is nooit gezien in Denderleeuw.

Op de begraafplaatsen in deelgemeenten Welle en Iddergem werden in 2016 nog enkele grafkelders ontruimd, maar in Denderleeuw is het al meer dan 30 jaar geleden dat er nog ontruimingen plaatsvonden. Er worden 743 graven en 623 grafkelders ontruimd. “Ontruimingen zijn geen populaire beslissing, daarom werden ze vaak uitgesteld”, vertelt burgemeester Jo Fonck (LvB). “We willen de begraafplaatsen vergroenen en de strooiweides vergroten en mooier maken, waarvoor er ruimte nodig is.”

Er moet een verschil zijn tussen een concessie en een graf waarop geen concessie rust.

Volgens de burgemeester kan het uitblijven van ontruimingen verkeerde situaties doen ontstaan, waarbij gewone graven even lang bewaard blijven als concessies. “De wettelijke grafrust is tien jaar. Het zou dan ook niet correct zijn dat gewone graven even lang bewaard blijven als grafkelders, waarvoor nabestaanden een concessie betalen voor veertig jaar.”

Een gespecialiseerd bedrijf zal de ontruimingen komen uitvoeren.  De wettelijke aankondigingen hebben een jaar lang aan de graven en inkom van de begraafplaats gehangen.  Zodoende konden nabestaanden nog reageren, binnen het jaar van de melding.  De begraafplaats zal slecht toegankelijk zijn tijdens de geplande werken, die achter afgesloten omheining zullen plaatsvinden.

Bron: Het laatste nieuws en eigen redactie – Foto: Wikipedia

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button