BasisinformatieNieuwsOpmerkelijkVraag en Antwoord

Ik heb een uitvaartverzekering: moet ik een begrafenisondernemer van de uitvaartverzekering nemen?

Ik heb een uitvaartverzekering: moet ik een begrafenisondernemer van de uitvaartverzekering nemen?

Wanneer je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, is het belangrijk om goed na te denken over de keuze van een begrafenisondernemer. Veel mensen vragen zich af of zij verplicht zijn om een begrafenisondernemer van de uitvaartverzekering te kiezen. Hierop is het antwoord heel simpel: neen.  Je moet echter wel goed opletten dat je dit niet ondertekent bij de aanvang van de uitvaartpolis.  Check dus zeker de kleine lettertjes van de uitvaartpolis.

U kiest altijd zelf uw uitvaartondernemer, en laat je door niemand beïnvloeden.

Niemand van het woonzorgcentrum, thuisverpleging, dokters, zorgkundigen mogen je in een bepaalde richting duwen.  Je luistert naar je eigen gevoel en beslist onafhankelijk van wat anderen zeggen.  Zo vermijd je nodeloze stress, in tijden wanneer je eigenlijk alleen maar zou mogen rouwen.

Uitvaartverzekeringen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een uitvaartverzekering precies inhoudt. Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van jouw uitvaart te dekken. Dit kan op verschillende manieren geregeld worden, bijvoorbeeld door middel van een naturaverzekering of kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering wordt er geen geldbedrag uitgekeerd, maar regelt de verzekeraar de basiskosten van jouw uitvaart. Bij een kapitaalverzekering wordt er wel een geldbedrag uitgekeerd waarvan de nabestaanden zelf kunnen beslissen hoe zij de uitvaart willen invullen.  Hoewel een naturaverzekering vandaag niet veel meer verkocht wordt.

Als je ervoor kiest om gebruik te maken van een begrafenisondernemer die door jouw verzekeraar wordt aangeboden, dan wordt er vaak gesproken van een naturapolis (pakket van basisdiensten). Hierbij regelt de verzekeraar alle zaken rondom de uitvaart en rekent dit rechtstreeks af met de begrafenisondernemer.

Opgelet

Opgelet, extra diensten en kosten kunnen worden aangerekend, die niet in het natura pakket van de uitvaartverzekeraar inbegrepen zitten.  Veelal moeten mensen die kiezen voor een begrafenisondernemer van de uitvaartverzekering, extra bijbetalen, omdat het bedrag van de natura uitvaartpolis niet voldeed.  Daarnaast kunnen onafhankelijke begrafenisondernemers goedkoper zijn qua uitvaartkost.

Het kan dus zijn dat de kosten voor de uitvaart hoger liggen bij een begrafenisondernemer van een uitvaartverzekering, dan wanneer je zelf een onafhankelijke begrafenisondernemer zou kiezen. Dit is afhankelijk van de afspraken die je met je verzekeraar hebt gemaakt.  En wat het te spenderen bedrag is.

Lokale onderneming steunen

Als je ervoor kiest om zelf een begrafenisondernemer te selecteren, dan krijg je meer vrijheid om jouw persoonlijke wensen in te vullen. Misschien heb jij al iemand in gedachten die jij graag zou willen inschakelen voor jouw uitvaart, of misschien vind jij het belangrijk om een lokale onderneming te steunen. In dit geval kun je zelf onderzoek doen naar verschillende opties opvragen bij een lokale onafhankelijke ondernemer.

Een goede begrafenisondernemer begeleidt

Het is belangrijk dat je met eender welke begrafenisondernemer bespreekt wat de kosten zouden zijn en wat het budget van de uitvaartverzekering is.  Een goede begrafenisondernemer begeleidt jou in heel dit proces en helpt je met de praktische zaken die na de uitvaart op je afkomen.

Uiteindelijk hangt de keuze voor een begrafenisondernemer af van jouw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Heb jij behoefte aan meer vrijheid en flexibiliteit bij het organiseren van jouw uitvaart, dan kun je ervoor kiezen om zelf een onafhankelijke lokale begrafenisondernemer te selecteren.

Tijdig na denken

Als laatste is het belangrijk om op tijd na te denken over deze keuze. Bijvoorbeeld voordat je de uitvaartverzekering afsluit of voordat er sprake is van een terminale fase. Op deze manier kun je rustig onderzoeken wat voor jou de beste optie is en voorkom je onnodige stress in een emotionele periode.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button