Voorafregeling van een begrafenis

Een voorafregeling is een opstelling van uw uitvaartwensen, opgemaakt bij leven. U kan bij leven uw begrafenisondernemer aanspreken en samen met hem uw uitvaart op voorhand bespreken. Zo kan u te kennen geven wat u wenst als de dag komt dat u er niet meer bent.

Wat kan er dan?

U kan de keuze maken tussen verschillende mogelijkheden. Wordt u begraven of gecremeerd? In volle grond begraven of in een grafkelder? Wordt uw as bijgezet of uitgestrooid? Of hebt u liever dat iemand in uw familie uw as bewaard? Wat ook kan, is de as begraven. Dit is iets wat vele mensen niet weten. Op verschillende kerkhoven is hier ook de mogelijkheid toe. Vriesdrogen wordt een nieuwe manier van lijkbezorging in de toekomst.

Moet ik dan meteen betalen?

Meteen betalen hoeft niet. U kan dit echter wel. Meestal wordt er gekozen voor een kapitaalsverzekering die de totale opgemaakte kost van de uitvaart dekt. De begrafenisondernemer, die u aanstelde om uw uitvaart uit te voeren, wordt als begunstigde van deze verzekering aangesteld. Wat ook gedaan wordt is een bedrag in deposito storten die de factuur dekt met interestvoorwaarden. Een beetje hetzelfde systeem als een kapitaalsverzekering, maar zo wordt het bedrag ook meteen aan uw uitvaartondernemer gestort, zonder dat er moeilijk zou gedaan kunnen worden over welke ondernemer er bij uw overlijden genomen wordt.

Wilsbeschikking

Wat is een wilsbeschikking?

Het woord zegt het eigenlijk zelf, beschikking over je eigen wil. Uw wil is wet als het gaat om uw uitvaart. Een wilsbeschikking dient ervoor duidelijk te maken wat je wenst omtrent uw eigen uitvaart en wat er met je stoffelijk overschot dient te gebeuren. Dit is eenvoudig te verklaren op de burgerlijke stand van de gemeente van woonst. De ambtenaren zullen je verder kunnen helpen met de opmaak van uw eigen wilsbeschikking. Een uitvaartondernemer is namelijk verplicht deze wilsbeschikking op te vragen bij de regeling en aangifte van uw overlijden. Wat in de wilsbeschikking staat dient te gebeuren.

Zoals gebruikelijk kan je kiezen tussen begraven of cremeren. Maar je kan daarin ook verder gaan. Zoals begraven in een grafkelder in plaats van in volle grond. Bij crematie hebt u meerdere mogelijkheden; asverstrooiing op zee of op het kerkhof, asbijzetting, asbegraving of zelfs de urne mee naar huis nemen. Je kan zelfs zo ver gaan dat er een asverstrooiing plaats heeft in iemand zijn tuin, als er een schriftelijk akkoord en toelating is van de eigenaar van die bepaalde tuin.

In de toekomst zou er dan ook nog vriesdrogen bijkomen, dat zou de nieuwste trend worden in de lijkbezorging. Dat is namelijk het lichaam bewerken dat het organisch poeder wordt. Dit zou voor het milieu veel beter zijn, daar er geen verbranding hoeft plaats te vinden. Het Zweedse concept van vriesdrogen zal hoe dan ook zijn plaats krijgen in de wereld van de uitvaart.

 

  • attest van wilsbeschikking
  • aan te vragen bij de burgerlijke stand van uw woonst, uw gemeente
  • de begrafenisondernemer is verplicht deze wilsbeschikking te volgen
Back to top button