Archief

Wordt begraven duurder dan crematie?

Wordt begraven duurder dan crematie?

Wordt begraven duurder dan crematie, in de toekomst?

Wordt begraven duurder dan crematie, in de toekomst. Dat is de vraag die je kan stellen. In België is begraven nog altijd goedkoper dan crematie. Dit wanneer er niet wordt overgegaan tot de aankoop van een concessie of grafzerk. Dan wordt de overledene begraven op een kosteloze plaats die na tien jaar verwijderd kan worden. De kost van crematie ligt altijd hoger, als men de vergelijking wil maken.

Crematie zal nooit plaatsvinden zonder grafkist of lijkwade. Deze lijkwade of grafkist heeft men bij begraven ook nodig. De grafkist of lijkwad wordt altijd mee verbrand. Hierover bestaan veel fabeltjes. Geen enkele begrafenisondernemer neemt een gebruikte grafkist terug mee naar huis. Dat is bij wet verboden. Crematie is verplicht met grafkist of lijkwade.

 

Het verschil tussen crematie en begraven, in prijzen

De kost van een crematie, met grafkist of lijkwade, urne en eventueel bijzetting in een columbarium of urnenkelder kunnen hogere kosten omvatten dan enkel een grafkist begraven in een niet aangekocht graf. Crematie is dus niet altijd goedkoper, zelfs duurder. De gemiddelde kost van een crematie ligt vandaag tussen 450 en 650 euro. Dit naargelang welk crematorium er gekozen wordt.

Bij onze buren in Nederland beginnen de grafkosten, bij een begrafenis, hoog op te lopen en lijkt het erop dat een crematie goedkoper wordt dan begraven. De grafconcessieprijzen van begraafplaatsen zijn enorm hoog. In vergelijking met de grafconcessies in Nederland, zijn de kosten voor een grafconcessie in België een peulschil. Wanneer dan de kosten van een begrafenisondernemer erbij gelegd worden, komt men op een gigantisch bedrag uit. Een uitvaart in Nederland is algemeen veel duurder dan deze in België.

Toch groeit de uitvaartmarkt in België meer en meer naar een schaalvergroting toe. Dit kan als gevolg hebben dat prijzen veranderen en eventueel verhogen. Bepaalde marktleiders kunnen de prijzen hoger leggen, net omdat ze een groot deel van de markt op een bepaalde manier in handen hebben. Ten koste van de kleine zelfstandige begrafenisondernemer. De allerkleinste zullen het misschien moeilijk krijgen in de toekomst.

 

De uitvaartwens van elk persoon komt in het gedrang

In Nederlandse media staat geschreven dat de consument om financiële redenen wordt gekozen om over te gaan tot crematie, bij overlijden. Dit zijn bijna onhoudbare situaties. De uitvaartwens van elk persoon komt hierdoor in het gedrang. Er zijn tal van ouderen die het geld niet hebben om een klassieke teraardebestelling te laten plaatsvinden. : “Als het zo duur is, dan moet ik maar gecremeerd worden.”

Het grote verschil tussen begraafplaatsen in België en Nederland is de uitbating ervan. In Nederland zijn er veel begraafplaatsen privé. In België zijn alle begraafplaatsen in handen van de overheid en worden ze uitgebaat door de overheid. Het gemeentepersoneel maakt de graven en zorgt voor onderhoud. Geen enkel bedrijf in België kan een begraafplaats uitbaten, dit is bij wet verboden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor hun begraafplaats. Dit wil zeggen dat de gemeenschap ervoor zorgt dat de begraafplaats onderhouden wordt en de doden begraven kunnen worden.

In Nederland ligt dit weer anders. Daar liggen de prijzen anders en het feit dat ze privé worden uitgebaat, moeten ze kostendekkend zijn. Kostendekkend is meestal duur.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button