Archief

500 euro extra betalen voor een graf in Antwerpen

500 euro taks om in Antwerpen begraven te worden

Het gaat om de ‘belasting op de lijk- en asbezorging’

Wie heel zijn leven in de stad Antwerpen gewoond, geleefd en belastingen betaald heeft zou toch recht hebben op een graf zonder extra kost wanneer men overlijdt in een andere gemeente? Niets is minder waar. Sinds begin dit jaar kwam er een nieuwe taks op de proppen. De belasting op de lijk- en asbezorging.

Wat houdt deze taks in?

Wie overlijdt in een andere gemeente en niet in de stad Antwerpen, ook niet in Antwerpen ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister stond, moet extra betalen voor een graf op een Antwerpse begraafplaats. Dit sinds begin dit jaar. Je betaalt 500 euro extra bovenop de begrafeniskosten om als Antwerpenaar in je stad begraven te kunnen worden. Vroeger betaalde men slechts 150 euro.

Begraven door het OCMW

Een persoon die begraven wordt door het OCMW, krijgt een begrafenis volledig volgens de regels van deze instelling. Wanneer men bij leven naar een rusthuis trekt in een andere gemeente, na een leven lang in Antwerpen gewoond te hebben, daar komt te overlijden, zal naar alle waarschijnlijkheid in die gemeente zijn rustplaats krijgen. Net daar wringt het schoentje. Er zijn mensen die deze extra kost niet kunnen betalen. Zeker al geen 500 euro extra boven de gemiddelde uitvaartkost van 3.500 à 4.000 euro.

Volgens begrafenisondernemer Johan Dexters wordt er vanuit de stad weinig of niets gecommuniceerd, aan hem de taak om aan zijn rouwende familie te vertellen dat er een aanzienlijke meerkost bijkomt voor een begrafenis in de stad Antwerpen.

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button