Internationaal nieuwsNieuwsUitvaart

5000 jaar ligt een koppel hand in hand begraven

 

fill_642x386_68506260
©Dmitry Kichigin

In de buurt van het Baikalmeer in Siberië hebben archeologen skeletten van een man en een vrouw gevonden die naar schatting tussen 4500 en 5000 jaar oud zijn.  De man en vrouw liggen hand in hand begraven, dus het vermoeden is er dat het om een koppel ging dat samen begraven werd.

“In het graf vonden we een mannelijk en een vrouwelijk skelet. Ze lagen op hun rug, hun hoofden naar het westen gericht, hand in hand,” vertelt archeoloog Dmitry Kichigin die het onderzoek leidt. De skeletten werden aangetroffen op een begraafplaats aan het Baikalmeer die al sinds het Steentijdperk een heilige betekenis heeft.

De archeologen vermoeden dat de resten dateren uit het Bronstijdperk. Beenderstalen zijn op weg naar Canada, waar aan de hand van koolstofdatering zal bepaald worden hoe oud ze precies zijn.

Het mannelijke skelet verkeert in goede staat, maar de resten van de vrouw zijn aangevreten door knaagdieren. Naast de vrouw lag ook een gigantisch mes van jade.

Het skelet van de man had een ring van zeldzame witte jade over een van zijn oogkassen. Op zijn borstkas lagen nog meer ringen. “Het was vermoedelijk verbonden moet hun ideeën over het hiernamaals,” aldus Kichigin. Op het hoofd en rondom de voeten van het mannelijke skelet lagen ook snoeren met hertentanden. Zij maakten waarschijnlijk deel uit van de hoed en het schoeisel van de man.

bron: De Morgen

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button