BegraafplaatsenNieuws

“9 eeuwen lang zijn hier mensen begraven”

Archeologen vinden 1200 skeletten bij opgravingen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Elf maanden veldwerk leverden onder meer de ontdekking van prachtige grafkelders uit de 14de en 15de eeuw op. Afgelopen woensdag werd het laatste skelet aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk Zuid in Brugge gevonden.  Hiermee werden de opgravingen rond deze kerk te Brugge afgerond.  Maar liefst 9 eeuwen lang werden er op deze plek mensen begraven.  Elf maanden hebben de opgravingen geduurd en dat is uitzonderlijk lang, vertelt stadsarcheoloog van Brugge, Frank Roelens.

“Een doorsnee opgraving in Vlaanderen duurt een zestal weken. Maar gezien het delicate werk en de dichte hoeveelheid botmateriaal was een lange looptijd hier onvermijdelijk.”

Grafkelders met de hand beschilderd

Wat er gevonden werd was zeer indrukwekkend.  Prachtige met de hand beschilderde grafkelders die dateren uit de 14e en de 15e eeuw, zijn de blikvangers van de opgravingen.  Eén van deze kelders zal te zien zijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge.  Daarnaast werden er ook drie intacte antropomorfe gevonden.  Wat eigenlijk een grafkelder is in de vorm van een mens.  Er waren er meerdere, maar verschillende waren niet meer compleet.

Een blik op de gezondheid en het sociale leven van die tijd

Wat het meeste gevonden werd zijn honderden begravingen in een eenvoudige houten kist.  Ook wel inhumaties genoemd.  Schepen van Cultuur Nico Blontrock vertelt over het enorm aantal gevonden skeletten rond de kerk: “Er werden maar liefst 1246 individuen teruggevonden! Om nog niet te spreken over de grote hoeveelheden menselijk botmateriaal. De opgegraven skeletten vormen  een belangrijke fysieke, tastbare aanvulling op soms beperkte geschreven bronnen over Brugge in de middeleeuwen en bieden wetenschappers een unieke blik op de gezondheid, het sociale leven en de economie van die tijd.”

Aan de hand van deze vondst rond de kerk, gaat er ook een onderzoek gestart worden rond het leven van deze Bruggelingen, die over al deze eeuwen heen, daar hun laatste rustplaats vonden.

Raakvlak

Volgens Raakvlak,  de Intergemeentelijke Dienst Archeologie Brugge & Ommeland, begint nu het studiewerk. De archeologen hopen een overzicht te kunnen bieden van de chronologie van de site, die teruggaat tot het prille begin van Brugge. De studie van de verzamelde persoonlijke gegevens moet meer informatie bieden over de omstandigheden en de gezondheidstoestand van de Bruggelingen door de eeuwen heen, en dat op een wetenschappelijke, statistische manier. Maar het eindrapport wordt misschien pas na twee jaar afgerond. In tussentijd wordt de put gedempt en kan de aannemer beginnen met werken voor de pompput als sluitstuk van de werken aan de Katelijnestraat en Mariabrug.

bron: eigen redactie, kerknet.be, focus wtv, nieuwsblad. – Foto: Raakvlak.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button