NieuwsUitvaartkostenWetgeving

Kan je helemaal gratis begraven worden?

kruis-middelVrijdag 23 oktober was de dag dat Radio 2 naar buiten kwam met hun reportage over de dood.  In een programma tussen 9 en 10 in de ochtend.  Daarin werd verteld dat je volledig gratis begraven kan worden.  Maar, klopt dat wel?  Men had het over een graf en niet over een begrafenis.  Een gratis begrafenis, zal men nooit vinden.  Want een begrafenisondernemer is altijd nodig.

Het klonk verwarrend

Dat klonk nogal verwarrend en wellicht was het dat ook voor de luisteraars.  Want volledig gratis begraven worden kan niet.  Dat klopt ook niet.  Een “gratis” graf is een graf voor tien jaar, dat géén concessie is en kan ook niet verlengd worden, er kan ook geen concessie van gemaakt worden.

Hierin trekt de wetgeving een duidelijke lijn en dit moeten gemeenten of steden volgen.  Na deze tien jaar kan de gemeente of stad het graf verwijderen.  Daartoe hebben zij het recht omdat er nooit voor betaald werd, bij overlijden kozen nabestaanden voor deze optie.

Wat is nu het verschil?

  • Gratis graf: tien jaar ( in Vlaanderen ), niet verlengbaar, voor één enkele persoon, niet omzetbaar naar een concessie, gratis voor inwoners en mensen die op het grondgebied overlijden
  • Concessie: maximum 50 jaar ( in Vlaanderen ), verlengbaar, voor meerdere personen, kost geld

Concessieprijzen verschillen inderdaad, maar wat krijg je ervoor?

Daarover ging het ook in de radioreportage: het verschil van prijzen van concessies op begraafplaats doorheen Vlaanderen.  Niet elke gemeente of stad hanteert dezelfde prijzen.  Ook is er een groot verschil tussen welke plaats op een begraafplaats.  Is er een hoofdweg?  Dan betaal je meer dan bv aan de zijkant van de begraafplaats.

Je zal wellicht ook meer betalen in een grootstad dan in een plattelandsgemeente, om maar een voorbeeld te geven.   Kies je voor een grafkelder, dan spreekt het voor zich dat de kosten voor een concessie met grafkelder veel hoger liggen dan voor een graf in volle grond.  Er wordt in media veel gespeculeerd over een uitvaart, maar er moet wel volledig juiste informatie gegeven worden en dat is niet altijd het geval.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button