BegraafplaatsenNieuws

Diefstal van Bronzen Beelden op Begraafplaats Floraliënhof in Berchem

Diefstal van Bronzen Beelden op Begraafplaats Floraliënhof in Berchem

Op de begraafplaats Floraliënhof in Berchem heeft een diefstal plaatsgevonden waarbij 4 levensgrote en 6 kleinere bronzen beelden zijn gestolen. Daarnaast hebben de dieven ook een bronzen deur en verschillende tegels meegenomen. Ondanks de recente introductie van een onzichtbare lak op de beelden, bedoeld om dieven te ontmoedigen, heeft dit niet kunnen voorkomen dat de diefstal plaatsvond. De politie is inmiddels gestart met een sporenonderzoek.

Districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA) uitte haar verontwaardiging over de diefstal: “Het is een schande en echt verschrikkelijk. Deze prachtige beelden zijn onherstelbaar verloren gegaan. Nieuwe beelden kunnen we simpelweg niet financieren.” De diefstal vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag.

In een poging brons- en koperdiefstal tegen te gaan, heeft de stad Antwerpen deze zomer een nieuwe maatregel ingevoerd. Op alle begraafplaatsen in de stad is een onzichtbare lak met synthetisch DNA aangebracht op bronzen en koperen ornamenten. Deze unieke code maakt het mogelijk om gestolen beelden te traceren via een UV-lamp, maar alleen als ze eerst worden teruggevonden.

De buurtbewoners zijn geschokt en verontwaardigd. Brigitte, die dagelijks met haar hond over de begraafplaats wandelt, vraagt zich af hoe de dieven zo gemakkelijk toegang hebben gekregen. Ook Frank, een buurtbewoner, noemt de diefstal vandalisme en vraagt zich af wat de dieven met de zware beelden hebben gedaan.

Het districtsbestuur betreurt de diefstal des te meer, omdat er recentelijk veel is geïnvesteerd in de opwaardering van de begraafplaats. “Het is ongelooflijk dat mensen zo respectloos omgaan met ons erfgoed. Dit is niet alleen een materieel verlies, maar ook een emotionele klap voor de gemeenschap.”

Deze gebeurtenis is niet uniek, eerder deze maand werden ook in Mechelen vijf levensgrote beelden en andere ornamenten gestolen. De herhaalde diefstallen benadrukken de noodzaak van betere beveiliging op begraafplaatsen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button