Nieuws

Aantal overlijdens door euthanasie stijgt opnieuw

Aantal overlijdens door euthanasie stijgt opnieuw

Het aantal overlijdens door euthanasie is weer gestegen in 2017.  Dit met maar liefst 13% in vergelijking met het jaar 2016.  Dat staat te lezen in het nieuwste verslag van de federale commissie ter evaluatie van euthanasie, dat zopas is vrijgegeven.

In Vlaanderen het meest

In 2017 kregen 2.309 mensen euthanasie. Voor 2016 en 2017 samen gaat het om 4.337 gevallen. En hoewel ook aan Franstalige kant het cijfer stijgt, blijft de verdeling erg ongelijk, met een verhouding van 80-20 tegenover Vlaanderen.

Vooral bij ouderdomskwalen ziet men een stijging in het aantal overlijdens door euthanasie.  Uitbehandelde en uitgezaaide kanker blijft de belangrijkste reden, met 2.781 overlijdens over de twee jaar. In absolute cijfers blijft deze groep stijgen, maar procentueel niet. Dat komt doordat de tweede grootste groep, die van de ouderdomskwalen, veel sterker gestegen is. In het vorige verslag ging het om een op de tien gevallen. Nu is dat al bijna een op de vijf geworden.

Fysiek én psychisch lijden

In ruim zes op de tien gevallen van euthanasie noteerde de arts dat er fysiek lijden aanwezig was én tegelijk ook psychisch lijden. Artsen die ervaring hebben met levenseindezorg zeggen al langer dat een fysieke ziekte ook vaak aanleiding geeft tot psychisch lijden, bijvoorbeeld angst voor de aftakeling, lijden door de toenemende afhankelijkheid, of verlies van elke mogelijkheid tot sociaal contact.

Euthanasie bij psychiatrisch lijden blijft erg beperkt. Het daalde van ruim 40 gevallen per jaar naar nu 26 per jaar.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button