BegraafplaatsenNieuwsUitvaart

Aantal uitvaarten op multiconfessionele begraafplaats Evere fors gestegen

In 2020 werden op de multiconfessionele begraafplaats in Evere bijna 1.100 mensen begraven. Dat is een verdrievoudiging in vergelijking met 2019.

De stijging is een gevolg van de coronacrisis. We hadden een gesprek met Ludo Beckers, directeur van de begraafplaats. 

De begraafplaats van Evere was de laatste jaren al veel bekender geworden bij de Marokkaanse moslimgemeenschap. Veel moslims laten er zich begraven omdat hun familie hier blijft wonen. En toen moest de coronacrisis nog komen. “Er moesten plots veel meer mensen begraven worden”, zegt Ludo Beckers. “Op het hoogtepunt van de crisis waren er gemiddeld 10 à 15 begrafenissen per dag. Marokkanen, die niet door corona overleden waren, konden tijdens de eerste golf niet gerepatrieerd worden en moesten hier dus wel begraven worden. Tijdens de tweede golf waren repatriëringen van deze lichamen naar Marokko wel mogelijk. Voor wie stierf aan corona blijft dat evenwel nog steeds niet mogelijk”.

Werken in duisternis 

Ondanks het feit dat repatriëring mogelijk werd voor wie niet aan corona stierf werden op het kerkhof van Evere tijdens de tweede golf bijna evenveel mensen begraven als tijdens de eerste. “Er werd vaak tot 19 uur doorgewerkt, als het al donker was”, zegt Beckers. “Daarom hebben we zelfs spotjes aangekocht om in de duisternis te kunnen doorwerken. De begrafenissen vonden soms plaats met de voeten in de modder. De arbeiders hadden niet de tijd om een weg in gravel aan te leggen.”

Te veel volk 

Tijdens de plechtigheden was er ook veel volk op één plaats. Soms werd de limiet van 15 deelnemers niet gerespecteerd. De gebeden van de imam werden soms gevolgd door 50 à 60 personen. “Alles volgde heel kort op elkaar”, zegt Beckers. “Sommige plechtigheden liepen ook uit. We hebben daar niet het personeel en de autoriteit voor om deelnemers te filteren. Vaak gaat het om grote gezinnen. We werkten als robotten, maar bleven menselijk.” Naast de vier vaste werknemers kon Beckers gelukkig een beroep doen op vrijwilligers. “We kunnen daar echt op rekenen”, zegt hij. “Dat was de makkelijkste oplossing. Want nieuw personeel aanwerven en opleiden duren lang. Iedereen was gemotiveerd en werkte hard. Nooit waren de mensen ziek of hebben ze geklaagd. Daar hebben we veel geluk mee gehad.” 

Nieuwe gebedszaal 

De drukte is ondertussen gedaan. Momenteel zijn er maar 3 à 4 begrafenissen per dag. “Het aantal daalt gelukkig”, zegt Beckers. “Ik hoop dat het zo blijft en dat er geen nieuwe golf komt. We hopen dat er binnenkort wel percelen bijkomen. Over een paar jaar zal er een plaatstekort komen.” Op de begraafplaats van Evere wordt momenteel nog de laatste hand gelegd aan een nieuwe gebedszaal, vestiaire, toiletten en een garage voor de machines. Die werken moeten tegen de zomer klaar zijn.  

Eigen redactie: Matthias Vanheerentals

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button