Archief

Afscheid van de verkeerde kist in het crematorium van Vilvoorde – Uitvaartvlaanderen.be

Familie neemt afscheid bij verkeerde kist

De familie neemt afscheid bij de verkeerde kist in de aula

Een familie nam afscheid van de verkeerde kist, dit in het crematorium van Vilvoorde, dat door Dela wordt uitgebaat. De familie heeft twee maal afscheid moeten nemen van hun overledene, Patrick Ryckaert. Bij het afscheid stond de verkeerde kist vooraan de aula.

In het crematorium van Vilvoorde vond maandag de afscheidsviering van Patrick Ryckaert plaats, maar de familie heeft een half uur bij een verkeerde kist afscheid genomen.

Toen de dienst bezig was, merkte de familie en het crematoriumpersoneel op dat de verkeerde kist vooraan stond. Toch ging de dienst verder. Nadien werd er voorgesteld om de dienst over te doen, maar dan wel met de correcte kist. Dit in een andere aula.

‘Na een kwartiertje werd duidelijk dat er twee kisten verwisseld waren’, zegt Frank De Bock, directeur van het crematorium. ‘Er waren toen twee mogelijkheden: ofwel onderbraken we de dienst, ofwel zouden we onze fout achteraf rechtzetten. We hebben voor dat laatste gekozen om de sereniteit te bewaren. Er waren ongeveer vijftig mensen op de dienst aanwezig. De plechtigheid halverwege stopzetten zou te hectisch zijn. Na afloop van de dienst hebben we dan ook open gecommuniceerd, onze fout erkend en onze verontschuldigingen aangeboden. We hebben de familie en kennissen de kans gegeven om nogmaals afscheid te nemen. De priester heeft toen begripvol een heel mooie tweede dienst gehouden.’

Er zijn nochtans voldoende maatregelen die zouden moet voorkomen dat zulke vergissingen gebeuren, volgens De Bock. ‘Zodra hier een lichaam binnengebracht wordt, krijgt het een identificatienummer op een vuurvast steentje. De kisten krijgen ook een label. Op die manier is het uitgesloten dat assen verwisseld of gemengd worden. Het is trouwens ook dankzij deze procedures dat we de verwisseling ontdekt hebben. Die voorzorgsmaatregelen zijn erg sluitend. Het is dan ook de eerste keer dat zoiets gebeurt.’

‘Vanzelfsprekend vinden wij dit heel erg voor de familie. Dit betekent nog eens een extra verdriet voor hen. We hebben ons op het moment zelf verontschuldigd en ook achteraf zijn er nog eens schriftelijke excuses verstuurd’, besluit directeur De Bock.

25/07/09

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button