BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Wat als niemand je begrafenis regelt?

Wat als niemand je begrafenis regelt?

Wat als niemand je begrafenis regelt? Het gebeurt soms dat mensen eenzaam sterven of dat er door onmin in families geen begrafenis geregeld wordt.  Wat gebeurt er dan?  De gemeente van de plaats van overlijden zal dan in een minimale begrafenis voorzien voor die overledene.  Een minimale begrafenis bestaat bij vele gemeenten uit een crematie met asverstrooiing op de begraafplaats van die specifieke gemeente.  Dit klinkt als een gratis begrafenis, maar dat is het zeker niet.

Opgelet: OCMW’s kunnen onderzoek doen en de begrafeniskosten terugvorderen van erfgenamen

De OCMW diensten voorzien deze minimale begrafenissen.  Let wel: deze diensten kunnen een onderzoek instellen naar de financiële situatie van de familie en eventueel de begrafenisonkosten verhalen op de wettelijke erfgenamen.  Het is dus niet zo dat eender wie zomaar door de OCMW diensten begraven kan worden.  Er kunnen ten allen tijde financiële gevolgen aan gekoppeld worden, door de begrafeniskosten van deze minimale begrafenis, terug te vorderen.

OCMW werkt samen met lokale begrafenisondernemers

OCMW diensten werken veelal met lokale begrafenisondernemers samen om deze minimale begrafenissen uit te voeren.  Waarom doet men dit?  Omdat een lichaam uiteraard geen weken kan blijven liggen en er toch iemand het heft in handen moet nemen om met respect een overledene ten grave te dragen.

Wat als er een laatste wilsbeschikking was?

Het kan zijn dat bepaalde mensen een laatste wilsbeschikking hadden bij de gemeente en geregistreerd bij de overheidsdiensten.  Al de wensen die daarop vermeld staan, moeten worden uitgevoerd.  Deze kunnen omvatten: begraven of cremeren en het type plechtigheid.  Veelal kan men kiezen tussen vrijzinnige plechtigheden of religieus.

Wie heeft er nog recht op een OCMW uitvaart?

Personen die bij leven OCMW gerechtigd waren, kunnen kans maken op een minimale begrafenis geregeld door het OCMW.  Let op, hier geldt eveneens de regel van het onderzoek.

Wie regelt de uitvaart meestal in een normale situatie?

Veelal regelt de familie of erfgenamen de begrafenis en betalen zij de begrafenisonkosten.  Het gebeurt vaak dat de begrafenisfactuur wordt betaald door de bank waar de overledene zijn of haar rekening had.  Dit indien er voldoende geld aanwezig is om deze begrafeniskosten te betalen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button