NieuwsOpmerkelijk

Archeologen vinden loden grafkist uit 14e eeuw in Brugge: uitzonderlijke vondst biedt inkijk in middeleeuwse begrafenistradities

Archeologen vinden loden grafkist uit 14e eeuw in Brugge: uitzonderlijke vondst biedt inkijk in middeleeuwse begrafenistradities

In Brugge hebben archeologen een opmerkelijke ontdekking gedaan. Tijdens de opgravingen van een middeleeuws kloostercomplex stuitten ze op een loden grafkist uit de 14e eeuw. De vondst is uitzonderlijk te noemen, omdat dergelijke kisten slechts zelden worden aangetroffen en veel informatie bevatten over middeleeuwse begrafenistradities.

Eeckhoutabdij

De kist lag in een grafkelder van de kerk van de verdwenen Eeckhoutabdij, de oudste abdij in de Brugse binnenstad. Het object was goed bewaard gebleven en bevatte nog steeds menselijke resten. Volgens archeoloog Peter Vandenabeele gaat het vermoedelijk om een belangrijk persoon, gezien de locatie van de kist onder het altaar.

Zeldzaam gebruik

Het gebruik van loden kisten was relatief zeldzaam in de middeleeuwen. Vaak werden houten of stenen kisten gebruikt voor begrafenissen, maar deze materialen vergaan sneller dan lood. Daarnaast bood lood bescherming tegen ongedierte en vochtigheid, waardoor het lichaam beter bewaard bleef.

Begrafenistradities

De vondst biedt dan ook interessante informatie over middeleeuwse begrafenistradities en rituelen. Zo geeft het ons meer inzicht in wie er destijds als belangrijk werd beschouwd en welke status zij genoten binnen de gemeenschap. Daarnaast kan de kist ons meer vertellen over de manier waarop de overledene werd behandeld en begraven.

Geschiedenis van Brugge

De vondst van de loden kist is dan ook een belangrijke aanvulling op de geschiedenis van Brugge en haar middeleeuwse inwoners. Het onderzoek naar de kist en de menselijke resten zal verder worden voortgezet, zodat er nog meer informatie kan worden verkregen over deze bijzondere ontdekking.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button