Archief

Asbestemmingen in Vlaanderen

Asbestemmingen in Vlaanderen

Asbestemmingen in Vlaanderen, niet alles kan zomaar

De asbestemmingen kwamen ruim in de media rond Allerheiligen. Toch zijn bepaalde media fout in hun nieuwsberichten. Asbestemmingen zijn wel degelijk begrensd door het Vlaamse decreet en men kan niet zomaar alles doen met de as van de overledene. De wet moet het toelaten.

As uit een vliegtuig strooien of een ballon met as oplaten is verboden

Zo is er geschreven dat de as van een overledene in een ballon mag worden opgelaten en dat deze dan op een bepaalde hoogte vanwege de druk zou ontploffen. Dit wordt niet toegestaan in Vlaanderen. Alsook de as vanuit een sportvliegtuigje verstrooien, is ten strengste verboden in Vlaanderen.

As verstrooien op een privédomein of op de gemeentelijke/stedelijke begraafplaats

Ook is het verboden de as te verstrooien tijdens een parachutesprong. Het Vlaamse decreet op lijkbezorging laat enkel toe dat de as ofwel op de gemeentelijke of stedelijk begraafplaats een rustplaats krijgt. Ofwel gaat de as mee naar huis met de familie. Men kan ook de as verstrooien op een andere plaats (privé, verboden te strooien op openbare plaatsen, tenzij de begraafplaats) maar men moet dan wel uitdrukkelijk schriftelijke toestemming krijgen van de eigenaar van het betreffende perceel.

Uiteraard mag er ook op zee as worden verstrooid.

Asbestemmingen in Vlaanderen:

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button