Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Nieuws – Resomeren in Florida, Resomation plaatst resomator.

BBC reportage over het resomatieproces

Een begrafenisondernemer uit Florida start binnenkort met resomeren

Een in Glasgow gevestigd bedrijf heeft zijn eerste commerciële ‘alkalische hydrolyse’ eenheid geïnstalleerd in een uitvaartcentrum in Florida. De faciliteit werd geïnstalleerd bij Anderson-McQueen uitvaartcentrum in Sint-Petersburg, en zal voor de eerste keer worden gebruikt in de komende weken. Men hoopt dat andere eenheden zullen volgen in de VS, Canada en Europa.

De makers beweren dat het proces een derde minder broeikasgas produceert dan crematie, gebruikt een zevende minder energie en zorgt voor de volledige en veilige scheiding van amalgaam. Kwik uit amalgaam verdampt in crematoria en wordt zorgt voor maximaal 16% van de Britse kwik-uitstoot in de lucht, vele Britse crematoria installeren nu goede filters om het kwik te filteren.

“Resomation werd ontwikkeld als reactie op de toenemende milieu-overwegingen,” oprichter Sandy Sullivan vertelde dit aan BBC News. “Het geeft de mogelijkheid te werken met een derde keuze naast crematie en begraven.”

Deze installatie werd pas mogelijk nadat de wetgever staat Florida het gebruik van deze technologie goedkeurde, een van de zeven Amerikaanse staten waar het proces nu gelegaliseerd is. De technologie werd tot hiertoe enkel gebruikt om kadavers te verwerken, uiteraard is deze nieuwe manier van lijkbezorgen geschikt voor de mens. Maar velen vinden het een rare manier om tot as/poeder te komen, op deze manier.

Het systeem werkt door onderdompeling van het lichaam in een oplossing van water en kaliumhydroxide, onder druk van en verwarmd tot 180 graden, het proces duurt tussen twee-en-een-half tot drie uur.

Lichaamsweefsel wordt opgelost tot vloeistof, de vloeistof vloeit in het gemeentelijk watersysteem. De heer Sullivan, een biochemicus van opleiding, zegt dat tests hebben bewezen dat de restant van de vloeistof steriel is en geen DNA bevat, het levert geen milieurisico’s.

De botten worden vervolgens verwijderd verwerkt in een “cremulator“, dezelfde machine die wordt gebruikt om botfragmenten te verwerken na crematie tot as. Metalen zoals kwik en kunstgewrichten en implantaten worden gerecupereerd.

Het resomeren is gepatenteerd in verschillende Europese landen. Sullivan is ervan overtuigd dat dit resomatieproces crematie zal verdrukken de komende jaren. Dit omdat het effect op het milieu veel minder zwaar weegt dan bij een klassieke crematie. Alsook de kost om te resomeren ligt beduidend lager.

Eerder werd bekend dat ook de uitvaartgroep Yarden in Nederland volgend jaar deze techniek wil gaan aanbieden aan zijn klanten. De wetgever moet in Nederland echter deze techniek van resomatie nog goedkeuren.

Het resomeren is in ons land nog niet toegelaten.

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button