BegraafplaatsenNieuws

Begraafplaats Vogelenzang te Anderlecht: fauna en flora

Sinds 2014 is de begraafplaats Vogelenzang van Anderlecht de eerste begraafplaats in Brussel en Walloniƫ die deel uitmaakt van een netwerk van terreinen waarvan het beheer de biodiversiteit bevordert. De toeristische dienst van de gemeente organiseerde er zopas een wandeling met een natuurgids.

De toeristische dienst van de gemeente Anderlecht organiseerde recent een natuurwandeling op de begraafplaats van Anderlecht. Een tiental wandelaars daagden op en konden kennis maken met de rijke biodiversiteit van de begraafplaats. De begraafplaats van Anderlecht, aangelegd sinds 1954, is veel meer dan een begraafplaats. Het beschikt over 18 hectare gevarieerde groene ruimten, afwisselend met bomen en kruidachtige planten, waarvan de percelen zijn afgebakend door heggen die de grafstenen verbergen. De begraafplaats is ook een natuurlijke biotoop voor planten en dieren, waar je kilometers lange wandelingen kan maken. Je vindt er ook tal van vogels en insecten, voor allerlei plantensoorten en paddenstoelen. De heldergroene grasperken grenzen aan het beschermde natuurgebied van de vallei van de Vogelenzangbeek.

Veel natuur

Er was heel wat natuur te ontdekken, waaronder allerhande paddenstoelen, mossen, planten en bomen. Er worden in sommige zones bloemenmengsels geplant, wat voor een kleurrijk tapijt zorgt. In andere zones kan de natuur weer volop woekeren. Er ontstaan daar heel wat nieuwe boompjes zoals eiken, wilgen en berken. Het gedifferentieerde beheer van de begraafplaats maakt deze plaats tot een toevluchtsoord voor inheemse fauna en flora. Het is een groene oase waar biodiversiteit behouden blijft. De grasperken worden beheerd als grasland en worden slechts twee keer per jaar gemaaid. Dat is goed voor de biodiversiteit. Het zorgt voor voedsel aan de bestuivende insecten. Het is een plaats waar dieren terecht kunnen. Het vraagt een beperkt onderhoud.

Meer info over de begraafplaatsen vindt u op Bijzondere wandelingen op de Brusselse begraafplaatsen | Visit Brussels<https://visit.brussels/nl/article/bijzondere-wandelingen-op-de-brusselse-begraafplaatsen>

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button