Nieuws

Betaalt het OCMW altijd mijn uitvaart? Neen.

betaalt het ocmw mijn uitvaartWanneer iemand overlijdt, kan en mag men er niet altijd vanuit gaan dat de overheid, aan de hand van het OCMW, uw crematie of teraardebestelling zal betalen.  Dat is een heel grote en foute opvatting.

Het OCMW betaalt wel de uitvaart aan de begrafenisondernemer maar kan de betaalde sommen wel terugvorderen van de nabestaanden of op andere manieren het geld van de uitvaart weer opeisen.

Onderschat het niet.  Want u krijgt bij het OCMW geen uitvaart met toeters en bellen.  Veelal is het meteen van het crematorium naar de strooiweide, zonder bloemen, zonder drukwerk of plechtigheid.  Het klinkt hard, maar het is de harde realiteit.

Het kan wel toegestaan worden dat er een kleine hoeveelheid drukwerk of bloemen aan de begrafenisondernemer gevraagd wordt, ter betaling van de nabestaanden.  Maar dit kan en mag niet voor hoge bedragen zijn of u krijgt de volledige rekening van de uitvaart voorgeschoteld.

Over dit onderwerp wordt veel foutieve informatie gegeven.  Zowel in het echte leven als op het internet.  Daarbij moet men eerst toestemming krijgen van het OCMW alvorens de uitvaart door de begrafenisondernemer mag worden geregeld.  Zo eenvoudig als het klinkt en lijkt, is het absoluut niet.

Een handig en goed alternatief voor zij die weinig geld hebben, is een uitvaartverzekering.  Deze hoeft echt niet veel geld te kosten, het kan al voor een paar euro’s per maand en de dekking loopt.  Dit geeft de garantie op een volledige uitvaart, die de menselijke waardigheid draagt en die men als persoon verdient.

Iets wat men van het OCMW niet kan en mag verwachten.

Related Articles

Eén reactie

  1. Beste,

    Ik heb een plaatsvervangende schaamte als ik het bericht hier boven lezen. Wie kansarm is heeft echt wel andere problemen dan zijn uitvaart. Vooreerst het overleven. En daarbij kunnen die slechts ‘paar euro’s per maand’ echt wel het verschil maken. Maar daar hebben de opstellers van het bericht duidelijk geen weet van.
    Ik vind reclame sowieso al niet sexy. Maar deze vind ik wel zeer grof (het is inderdaad geen reclame maar wel beïnvloeding van het denken).
    Voor alle duidelijkheid. Ik ben geen kansarme wel een alleenstaande middenklasser. Ik zal met plezier de niet OCMW-kosten dragen van iedere kansarme in mijn gemeente, Wevelgem. en ik zal alle moeite doen om op de uitvaart aanwezig te zijn met een bloempje. Ik bouw hier in mijn gemeente een netwerkje op en zal dat met plezier in andere gemeenten proberen op te zetten. En ik als goedstellende middenklasser denk er aan geen kanten aan zo een uitvaartverzekering te nemen, nu minder dan ooit. Ik heb respect voor de uitvaartcommercie, ik walg van die verzekeringen. Men zei vroeger wel eens dat rijken en armen in de dood gelijk zijn. Jullie doen een goede poging om daartegen in te gaan.

    Macabere groeten, Rik Valcke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk ook
Close
Back to top button