Nieuws

Bitcoin is bij erfenis munt als elke andere munt

Voor wie in bitcoins belegt, betaalt soms wel en soms geen belastingen op de meerwaarde. Maar hoe zit het als u bitcoins of een andere cryptomunt erft? Moet u daar erfbelasting op betalen en op welk bedrag?  Een artikel in De Tijd verscheen deze week.

Tien jaar na de lancering van de eerste cryptomunt, de bitcoin, beroeren de plannen van Facebook om zijn eigen digitale munt, de libra, te lanceren. De libra munt werd onlangs gelanceerd door Facebook en doet experten nadenken.  Want de munt mag geen invloed uitoefenen op de ‘gangbare’ munt zoals de euro of de dollar.

Het aanvankelijke optimisme dat met de libra de cryptomunten definitief zouden doorbreken, heeft plaatsgemaakt voor ongerustheid. De Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de G7 vrezen onder meer dat de lancering van een virtuele munt door een gigant als Facebook het financiële en bij uitbreiding economische systeem kan ontwrichten.

De cryptomunten plaatsen ook de belastingdiensten voor een uitdaging. Een wetgeving over de belasting op virtuele munten is er nauwelijks. In België hanteert de Dienst Voorafgaande Beslissingen (rulingdienst) sinds enkele maanden een lijst van 17 vragen om te oordelen of een belegger belastingen moet betalen op de meerwaarde op zijn portefeuille virtuele munten.

Voor wie bitcoins of andere digitale munten erft, biedt deze vragenlijst geen uitsluitsel. ‘Het is een zeldzaam fenomeen, maar we hebben al erfenisaangiftes met virtuele munten in de nalatenschap verwerkt’, geeft Kris De Sagher, de woordvoerder van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel), aan.

Lees het volledige artikel op De Tijd

Foto: Licentie Adobe Stock

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button