BegraafplaatsenNieuws

Brugge: Stedelijke commissie voor graftekens stelt restauratiewerkzaamheden voor

Op de centrale begraafplaats van Brugge, in Assebroek, stelde de Stedelijke Commissie voor Graftekens van Brugge, zijn werkzaamheden voor aan de bevoegde politici. Momenteel worden vijf waardevolle grafmonumenten gerestaureerd.

De begraafplaats van Brugge, en dan vooral het oude gedeelte, is een echte parel.  Brugge is gekend voor zijn waardevol erfgoed, maar er is ook nog het funeraire erfgoed.

Maar lang niet iedereen kent het waardevolle funeraire erfgoed op Brugse begraafplaatsen. Ook die monumenten vragen de nodige aandacht omtrent beheer en herwaardering.  Zeker de moeite om een te bezoeken en het funeraire erfgoed naar waarde te schatten.

Een aantal jaren geleden werd een Commissie voor Graftekens opgericht die grafmonumenten behoedt voor verval. Naast een aantal vrijwilligers maakt ook de dienst Patrimoniumbeheer deel uit van die Commissie. Die dienst staat in voor de restauratie van waardevolle grafmonumenten in stadseigendom. Jaarlijks wordt daarvoor een budget van 30.000 euro voorzien.

Uiteraard zet de Commissie zich ook in voor de jaarlijkse Week van de Begraafplaatsen, waarbij het grote publiek kan kennismaken met de waardevolle geschiedenis van onze begraafplaatsen en grafmonumenten. Op aanvraag kan ook op andere momenten een rondleiding langs het funerair erfgoed worden georganiseerd.

Om de werking van de Commissie te duiden kregen Minou Esquenet, schepen voor Patrimoniumbeheer, en schepen voor Burgerzaken Ann Soete een rondleiding op de centrale begraafplaats, langs de vijf grafmonumenten die momenteel worden gerestaureerd.

Waar vindt u de begraafplaats? 

Adres: Kleine Kerkhofstraat 60, 8310 Brugge

Er zijn verschillende ingangen, maar deze in de Kleine Kerkhofstraat is de hoofdingang.

Bron: eigen redactie en knack.be – Foto: ©Christophe Bruyneel

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button