Archief

Burgerlijke plechtigheden in kerken

Burgerlijke plechtigheden in kerken

Burgerlijke plechtigheden in kerken, voorstel van Dirk Van Mechelen

burgerlijke plechtighedenDirk Van Mechelen wil burgerlijke plechtigheden in kerken laten plaatsvinden. Een item waar we enkele jaren geleden al over schreven, en waar veel reactie op kwam, burgerlijk afscheid nemen in een kerk.

Kerken openstellen voor burgerlijke plechtigheden. Die piste lanceert Vlaams Parlementslid en voormalig Vlaams erfgoedminister Dirk Van Mechelen als alternatief nu er steeds minder kerkgangers zijn. “Het openstellen van kerken voor burgerlijke plechtigheden, zoals het trouwen voor de wet of een burgerlijke afscheidplechtigheid, kan op korte termijn soelaas bieden”, zegt de Open Vld’er zaterdag in een persbericht.

Kerken ter beschikking stellen van burgerlijke plechtigheden

Dirk Van Mechelen lanceert zijn oproep naar aanleiding van de Open Monumentendag, die zondag op de agenda staat in Vlaanderen. “Het aantal actieve kerkbezoekers loopt op de meeste plaatsen sterk terug. Om de leegloop tegen te gaan moeten we op zoek naar andere, bijkomende bestemmingen voor de vele kerken”, stelt hij. Van Mechelen zal nu een resolutie indienen in het Vlaams Parlement om burgerlijke plechtigheden in kerkgebouwen mogelijk te maken. De Vlaamse overheid heeft al de betrokken lokale kerkbesturen opgeroepen om na te denken over herbestemming of medegebruik, klinkt het. Maar herbestemmen is niet altijd even eenvoudig en vaak zijn kerken beschermd.

Ook in Nederland worden kerken al voor zulke burgerlijke plechtigheden gebruikt

De Vlaamse liberaal ging daarom een kijkje nemen bij de buurlanden. Zo worden in Nederland kerken en andere gebouwen voor de eredienst ter beschikking gesteld voor burgerlijke plechtigheden, bijvoorbeeld de Begijnhofkerk in Breda. Dergerlijke locaties kunnen in Vlaanderen meer luister geven aan burgerlijke plechtigheden, klinkt het, bijvoorbeeld, als alternatief voor de vaak doodnormale trouwzaal van het gemeentehuis. Van Mechelen benadrukt dat in zijn voorstel de locatiekeuze vrij is. Wie voor een ander kader kiest, betaalt daar een kleine vergoeding voor. Dat kon een extra inkomstenbron voor de kerkbesturen zijn, dixit de liberaal.

7/9/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be – bron: Belga

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button