Archief

Grafconcessies in België relatief goedkoop – Uitvaartvlaanderen.be

Prijzen van Belgische grafconcessies zijn vrij goedkoop

De prijzen van buitenlandse grafconcessies veel duurder dan in ons land

grafconcessies-belgie-relatief-goedkoopWat is een concessie? Een concessie is de aankoop van een bepaalde plek op de begraafplaats. Dit kan gaan om een graf, urnenkelder, columbarium, grafkelder of een bovengronds graf. In elk geval, is de prijs van een concessie in ons land vrijwel goedkoop. Toch als men de vergelijking maakt met onze buurlanden. Vooral dan met Nederland en Duitsland, waar men aanzienlijke prijzen dient te betalen om een grafconcessie te kunnen aanschaffen.

Waar ligt het verschil tussen grafconcessies en andere landen?

Nederland heeft een heel ander systeem als het op begraafplaatsen op aan komt. Ze kunnen er privé worden opgericht als men voldoet aan strenge voorwaarden. Net daar ligt het verschil met ons land. In ons land kan men enkel een persoon begraven op de begraafplaats dat onderhouden wordt door de gemeente. De gemeente voorziet een begraafplaats. Geen privé initiatieven dus. Daarom liggen de prijzen van concessies aanzienlijk lager in ons land dan in onze buurlanden.

Gratis begraven voor een korte periode, een algemeen graf

Voor wie geen concessie aan wil kopen, kan men, weliswaar als men aan de gemeentelijke voorwaarden voldoet, gratis begraven worden voor een minimumperiode van tien jaar. Dit noemt men begraven worden ‘op de gewone lijn’. Zomaar eender welke begraafplaats kiezen, zonder aan de gemeentelijke voorwaarden te voldoen, kan niet. Men overlijdt in een bepaalde gemeente, men kan daar in die bepaalde gemeente zonder extra kosten begraven worden. Waar men wel rekening mee moet houden is het feit dat men na tien jaar het graf kan ontruimen. Wil je de stoffelijke resten dan laten overbrengen naar een andere plaats, kan men een aanzienlijk bedrag betalen om deze dienst te laten gebeuren.

Let wel op: dit gaat enkel over extra kosten betreffende de begraafplaats, niet over de diensten en producten van uw begrafenisondernemer, die moet men uiteraard altijd betalen. Men kan tevens niet zomaar op eender welke begraafplaats begraven worden zonder de gemeentelijke regels te respecteren. Vraag bij uw begrafenisondernemer naar meer informatie.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button